Tant Grön filosoferar över ditt å datt!

Alla inlägg den 9 september 2009

Av Tant Grön - 9 september 2009 08:28

Ja, jag såg reklam om nån toning häromdan och reagerade över att inslaget påstod att näring i toningen ger bättre färg... ehum?? Som "gammal" frissa vet jag bättre och tänkte förklara hur det funkar med "näring till håret"!


För det första kan man inte tillföra näring utifrån när det gäller håret. Hårstrån är "dött" material, det är som naglar. Ett hår som är nött kan inte repareras med "närande" schampon, eller annat jox som man lägger utanpå hårstråna - det är bara fejk! Typ som att använda platic-padding för att laga en skada istället för att ta bort det skadade och sätta dit nytt material...


Ett hårstrå är täckt av fjäll som ligger som takpannor. När håret blir slitet släpper dessa fjäll och börjar att spreta - eftersom ljuset inte kan reflekteras mot en slät yta, verkar håret matt. När man använder "vårdande" schampon händer följande: ämnen i schampot typ silicon lägger sig under dessa spretande fjäll och gör då så, att hårstrået får en slät yta igen och blir blankt. Men håret är lika nött ändå! Enda sättet att få bort slitna delar av håret är att klippa!


Den som har friskt och fräscht hår ska heller inte använda dessa "vårdande" schampo eftersom dom ämnen som ska krypa in under spretande fjäll då hamnar oftast i hårbotten och man får "mjäll". Eller så lägger det sig på hårstråna och håret känns tungt och kladdigt.


Själv föredrar jag Lush schampokakor, men det vet ni!! Länge sen håret var så rent och fräscht som sen jag började använda dessa schampokakor.


När det gäller näring för håret kan man endast tillföra det inifrån! Via bra mat som ger oss dom vitaminer vi behöver - as simple as that. Så om du vill ha ett fräscht och friskt hår ska du äta LHCF!! Nä, nu var jag lite väl överdriven, men faktum är att många har märkt skillnad både på hår och naglar sen dom gick över till den här kosten. Annars kan man ta tillskott - det bästa jag har upplevt i den vägen är det gamla beprövade H-pantotén! Vet inte om det går att få tag i numera... jo, jag har sett det på nån hälsosajt förresten. Har själv rekommendrat många kunder att köpa H-pantotén och sett effekt av det med egna ögon.


Så... summan av kardemumman:  

Näring för håret kan inte tillföras utifrån - friskt hår ska man äta sig till! Yes box!!

 

Av Tant Grön - 9 september 2009 07:08

Ja, när man försöker får lite begrepp om kokosfett alltså! Det verkar vara en lita djungel med olika märken och varianter. Själv har jag under senaste året köpt mitt kokosfett från Naturmedicinska Föreningen som i sin tur tar kokosfettet från BIOFOOD. Det kokosfettet är ekologiskt och vattenångat dvs det är helt smaklöst, men Naturmedicinska säljer även med smak, Extra virgin. Personligen vill jag inte att allt ska smaka kokos, därför föredrar jag det smaklösa - det är nyttan med fettet jag vill åt! Om jag vill ha kokossmak på nåt då köper jag flingor.


Men jag tänkte reda ut lite begrepp när det gäller kokosfett! Först priser och ursprung (där det har gått att få reda på). Några exempel:


Naturmedicinska Föreningen:

Från BIOFOOD. Urprung: Sri Lanka



Ekologiskt, vattenångat, ej blekt:

40 kr/400 gr

65 kr/700 gr


Extra Virgin, ekologiskt:

198 kr/480 gr

Beställs via mail: naturmedfor@hotmail.com


Crearome:

Ursprung: väntar på uppgifter


Ekologiskt, vattenångat:

115 kr/1 kg

33 kr/100 gr

410 kr/5 kg

74 kr/500 gr


Ekologiskt, kallpressat med kokossmak:

171 kr/1 kg

41 kr/100 gr

645 kr/5 kg

113 kr/500 gr


Örtapoteket:

Ursprung: Filipinerna

Ekologiskt, kallpressat, vattenångat:

69 kr/400 gr


Cocosa från Soma Nordic:  

säljs till ungefär samma priser överallt förutom att Top Formula har lågt pris på Extra Virgin vad jag har sett

Packas i Norge. Ursprung: väntar på uppgifter


Cocosa Extra Virgin (ej för upphettning):

Gymgrossisten:

169 kr/500 ml

Topformula:

144 kr/500 ml


Cocosa Pure (utan smak):

Gymgrossisten:

79 kr/500 ml

Topformula:

69 kr/500 ml


"Silverpaket":

Har svårt att hitta uppgifter om Unilevers silverpaket (annat än pris förstås men det känns inte intressant utan att ha alla andra uppgifter)

Tillägg:

Om Unilevers silverpaket som finns i affärerna, säjer Gunnar Lindgren:

 "Processen är densamma som för gamla margariner gjorda med härdade fetter. Jag är förvånad över att man behandlat denna fina råvara i en härdningsreaktor.

Unilever är den stora industrikoncernen som tillverkar kokosfett levererat i silverfärgade paket. Detta är förhållandevis billigt.

Avsikten är att omforma de omättade fetterna i råvaran till mättade fetter. I reaktorn reagerar de omättade fetterna med nickel och vätgas och dubbelbindningar på fettmolekyler sprättas upp. Tidigare behandlade man fetterna i reaktorn kort tid och då bildades transfetter - fetter som länge varit ifrågasatta. Genom att idag låta fetter vistas i reaktorn lång tid försöker man pressa ned halten av transfetter då en del övergår till fullhärdade mättade fetter. Detta kallar man "transfria härdade fetter". Men denna benämning är inte korrekt. Det finns en större eller mindre andel transfetter kvar även i fullhärdade fetter.

Nu är det så att man inte kan visa på hälsorisker med naturliga transfetter som finns i exempelvis mjölk. Men däremot i hög grad när det gäller de transfetter som bildas i en härdningsreaktor, s k industriella transfetter. De anställda inom margarinindustrin plågas av ökad förekomst av allergier och astma.


Det finns därför berättigade misstankar att det inte är själva transfettmolekylen som ger hälsorisker, utan en flora av mer eller mindre kända slaggämnen som bildas i den brutala kemiska miljön inne i en härdningsreaktor.

Vid raffinering av råolja till bensin och diesel används i stort sett samma metod med nickelkatalysator och vätgas. Då bildas exempelvis nickelkarbonyl, ett ytterst starkt cancerframkallande ämne som har det skarpaste hygieniska gränsvärdet i vår cancerlista. För de anställda vid raffinaderierna ser man bildning av nickelkarbonyl som ett allvarlig arbetshygieniskt problem. Finns detta ämne också i fullhärdade matfetter?
Andra ämnen som nämns som biprodukter och föroreningar i härdade fetter är s k positionella isomerer, aromatiska ämnen, polymeriserade syror, nickelsåpa, koordinerade komplex m m. Det finns även skäl att fråga sig om andra naturligt förekommande ämnen i ett fett också förändras och blir riskabla för hälsan, t ex ombildning av vitaminer, antioxidanter, fosfolipider osv?


Att man idag fullhärdar fetter ("transfria fetter") är inget steg framåt, utan kan vara ett steg bakåt. Fettet är då längre tid i reaktorn och risken är då större att riskabla ämnen bildas."



Alba 

Ursprung: väntar på uppgifter

32 kr/kilo hos City Gross Kungens kurva (finns på andra ställen också men detta är den prisuppgift jag har fått)


Skillnaden på extra virgin och pure verkar vara att virigin har smak av kokos medan pure är smaklös. Fast där varierar uppgifterna - det finns virgin kokosfett som också är smaklöst. Kan vara svårt att reda ut det här... Men enligt uppgifter ang Cocosa så gäller detta:


Extra Virgin betyder att oljan kommer från den första pressningen som görs inom två timmar efter det att kokosnöten öppnats. Extra Virgin pressas skonsamt av det färska fruktköttet och kokosmjölken från handplockade kokosnötter när näringsinnehållet är optimalt. Med hjälp av modern, patenterad teknologi, har man lyckats att extrahera olja samtidigt som man bevarar  hjälpämnena som underbygger fettsyrornas terapeutiska effekt, som antioxidanter, vitaminer och mineraler*. Det används ingen värme eller kemiska ämnen – varken före, under eller efter pressningen. Detta ger en olja med en naturlig hållbarhet och en härlig doft och smak av kokos.


Den kallpressade oljan, Cocosa Extra Virgin, är helt intakt efter pressningen med alla vitaminer, mineraler och antioxidanter*, den klarar lägre temperaturer men man bör ej steka med den. (NOT: Enligt Crearome kan man använda deras kallpressade kokosfett med smak till matlagning. Det borde rimligtvis vara samma typ av kokosfett man pratar om.)


Cocosa Pure är skonsamt raffinerad och klarar därför högre temperaturer som förekommer i samband med stekning. Den skall dock inte hettas upp så att den ryker, det mår ingen olja bra av.

Källa


*Dock finns inga uppgifter om mineraler och vitaminer (annat än E-vitamin) i kokosolja så där ska man nog vara skeptisk och se det som ett försäljningstrix (som med Himalyasalt). Kokosfett innehåller generellt lite antioxidanter enligt Paulùn fast den kallpressade innehåller förhållandevis mest. Så man äter inte kokosfett främst för antioxidanterna utan för dom goda fettsyrorna! Enligt honom är det även helt okej att använda "silverpaketen" från affären, nåt som många andra anser att man ska undvika.Vill man äta ekologiskt kokosfett ska man självklart undvika "silverpaketen" annars är det bl a uppgifter om att kopran som man använder kan vara dålig och att detta kokosfett då är av sämre kvalité. Som det ser ut är dyrare kokosfett pressat ur färskare kokosnötter än dom som "silverpaketen" är tillverkade av.


---


Enlig Shenet innehåller kokosfett:

 

Mättade fettsyror 90-95 %

• Laurinsyra 39-60 %

• Myristinsyra 15-23 %

• Kaprylsyra 8 %

• Palmitinsyra 6-11 %

• Kaprinsyra 6 %

Stearinsyra 1-5 %

Enkelomättade fettsyror 5-10 %

• Omega 9: Oljesyra 2-11 % 

Fleromättade fettsyror 2-3 %

• Omega 6: Linolsyra 1-2 %

Fosfor: Rikt på fosfor, som ger pärlemorglans. Inga närmare uppgifter.

E-vitamin: Runt 0,02 % naturligt d-alfa-tokoferol, d.v.s 20 mg per dl.


Raw Food säljer olika varianter av kokosfett. Raw Food har nu även ett kokosfett som är ekologiskt och Fairtrade-märkt, finns från 340 ml till 2,5 l. Läs mer HÄR


"I sin bok ”The coconut oil miracle” visar Dr. Bruce Fife att kokosnötolja/smör inte innehåller något kolesterol och skyddar därför hjärt-kärlfunktionen. Här följer några av kokosnötoljans hälsoeffekter:

Kokosnötolja:

- innehåller hormonerna pregnenolon, progesteron och DHEA som kan bromsa kroppens åldringsprocess.

 - förbättrar matsmältningen och underlättar kroppens upptag av fettlösliga vitaminer och aminosyror.

 - förstärker immunförsvar och avväpnar virus, bakterier och svamp som angriper kroppen.

 - förbättrar blodsockernivån och kan därför mildra hypoglykemi.

 - är en stark antioxidant.

 - hjälper kroppen att på ett effektivt sätt ta tillvara på essentiella fettsyror (omega-3, 6 och 9). Om kokosnötolja intas i samband med omega-3 rik föda fördubblas dess hälsoeffekter."



Så lite olika bud är det ju... Men oavsett bud kan man ändå konstatera att kokosfett ÄR hälsosamt!


---


Nästa steg är att förklara hur kokosfett tas fram vid tillverkning. Själva framställningen av kokosfett kan gå till på flera sätt beroende på vilken form att kokosfett man ska få fram. Eftersom jag är av naturen lat lägger jag in länkar istället för att skriva själv! Kan även vara bra eftersom då kan var och en göra sin egen tolkning av texterna - dom är på Engelska dock.


Odling av kokosnötter

Framtagning av kokosfett


Det känns som att man kan sammanfatta det hela med att svindyrt kokosfett inte är nyttigare än det som har lite lägre pris. Vad som skiljer är smak och ev konsistens  och om det är eko eller inte. Det som kan skilja i kvalité från det allra billigaste kokosfettet verkar vara kvalitén på råvaran och ev hanteringen vid pressning (RBD enl Wikipegia då man tillverkar kokosfett av kopra dvs torkat kokoskött istället för färskt, om jag fattat rätt). Dock verkar det som att inget kokosfett idag är hårdraffinerat enligt beskrivningen som finns på Shenet.


Tillägg:
Enligt Gunnar Lindgren är det endast naturligt kokosfett som är okej att äta, eftersom deodorisering - borttagande av smaken i kokosfettet - en process som framkallar cancerframkallande ämnet PAH. Man hettar upp fettet till över 200 grader och detta framkallar PAH - Polycykliska aromatiska kolväten


Jag har säkert missat nåt och tar gärna emot kommentarer och tillägg! Uppgifter som jag väntar på läggs in omgående när jag får dom!

Translate

Fråga mig

13 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards