Tant Grön filosoferar över ditt å datt!

Alla inlägg den 10 september 2009

Av Tant Grön - 10 september 2009 18:55

Fick idag Illustrerad Vetenskap i lådan, nr 14 för i år. Där finns det en artikel om hur viktigt det är för hjärnan att vi dagdrömmer och att människor med autism inte har den förmågan, enligt nya undersökningar.


Så snart vår hjärna inte koncentrerar sig på en bestämd uppgift börjar den dagdrömma enligt denna artikel. Under detta dagdrömmande aktiverar hjärnan ett nätverk, som förbrukar betydligt mer energi än vad andra hjärncentra gör. Detta nätverk kan dessutom ge oss nyckeln till behandling av flera sjukdomar!


Oftast anses det ju som fult att dagdrömma, det är nåt negativt, men på senare tid har dagdrömmeri fått en helt annan dimension. Hjärnforskare har upptäckt att detta speciella dagdrömsnätverk går för fullt varje gång hjärnan intar friläge dvs när vi inte koncentrerar oss på en bestämd uppgift. Enligt psykiatriprofessor Giulio Tononi vid University of Wisconsin i USA betecknas detta nätverk som en "ny kontinent" i hjärnan och är en av de senaste årens mest avgörande upptäckter. Nätverket kallas "default network" på engelska och det har visat sig förbruka hela 30% mer energi än andra delar av hjärnan. Prefrontala cortex är en av de centrala komponenterna, ett område i hjärnan som värderar saker och händelser utifrån en överordnad synpunkt och om människor ska från en lista välja ut epitet som de anser passa dem själva, då används detta centrum. Hela nätverket är kopplat till hippocampus vilket är centrum för vårt sjävlbiografiska minne och lagrar minnen om våra egna upplevelser. Utifrån detta har forskare dragit slutsatsen att vi aktiverar detta område när vi ägnar oss åt oss själva.


Man har gjort studier på hjärnaktiviteten hos 19 försökspersoner, vid Columbia University i New York. Dessa försökspersoner fick i fyra dagar öva sig på samma minnesuppgifter vilket gjorde att de till sist kunde lösa dem så snabbt att de inte behövde koncentrera sig särskilt länge på uppgifterna. Därefter började de dagdrömma och berättade om sina dagdrömmar för forskarna, som hela tiden frågade vad försökspersonerna tänkte på. Först när uppgifterna gjordes svårare blev nätverkets signaler åter svagare.


Dagdrömmarna kan ha flera syften bl a att hålla hjärnan på standby, så att den konstant är igång, redo att kasta sig över nya uppgifter. En annan teori kan vara att människan skapar ett samband mellan förfluten tid, nutid och framtid genom att låta hjärnan ge sig ut på dessa tidsresor. Allt tyder på att nätverket har en central betydelse för hjärnans funktion då det har visat sig utvecklas redan strax efter födseln. Även hos bedövade apor och människor som precis somnat är nätverket aktivt.


Det har också visat sig att med stigande ålder blir kommunikationen i nätverket sämre och hjärnan kan inte lägre kontrollera när och hur länge den dagdrömmer. Hos patienter med Alzheimer förstörs kommunikationen i hjärnan och främst då i dagdrömsnätverket. Även människor som lider av autism har problem med nätverket - de dagdrömmer inte när hjärnan kan slappna av och psykologen Daniel Kennedy vid University of California i San Diego, antar att detta kan vara en av anledningarna till autism. Kennedy lät 15 friska personer och 15 personer med autism  omväxlande utföra lätta räkneuppgifter och vila, medan de låg i en hjärnskanner. Det visade sig att de friska personerna aktiverade sitt dagdrömsnätverk under pauserna medan de autiska personerna fortsatte att vara fokuserade även när de skulle vila. Detta betyder att autistiska personers hjärnor inte får möjlighet att bearbeta känslor och reflektera över upplevelser.


Denna kunskap kan på sikt kanske leda till nya behandlingsformer av allvarliga sjukdomar!


Och summan av kardemumman är att så länge man dagdrömmer mellan varven, när hjärnan inte behöver koncentrera sig på nåt speciellt, är det ett tecken på att hjärnan funkar som den ska. Det är som det ska vara!


Dream on...

Translate

Fråga mig

13 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards