Tant Grön filosoferar över ditt å datt!

Alla inlägg den 20 september 2009

Av Tant Grön - 20 september 2009 11:22

Läser idag i DN om deras bidrag till förbättrad jämställdhet: fem punkter för jämnställdhet. Det handlar till största del om jämnställdheten för kvinnor, men även rent allmänt om hur man ser på flickor och pojkar, kvinnor och män. Det är fortfarande så att tjejer ska vara söta och snälla medan pojkar får skita ner sig och vara kaxiga, utan att nån bryr sig nämnvärt, för att hårddra det hela. I min enfald har jag väl nån gång trott att det är ett minne blott vid det här laget, men icke så: tjejer fortsätter att fixera sig vid utseendet och vikten, vid smink och snygga kläder, för att vara snygga i killars ögon. Killar är fortfarande macho och tuffa, gapiga och stökiga. Grovt sett alltså - det finns alltid undantag.


Men om man t ex kikar på en musikvideo med både killar och tjejer i: vad slås man av då? Personligen slås jag av att tjejerna nästan alltid är halvnakna medan killarna är mycket påklädda. Vilka signaler ger sånt? Upp till betraktaren naturligtvis, men ingen ska ju lura mig att tro att det inte finns ett budskap i det här. Tror faktiskt att folk skulle reagera mer på om det vore halvnakna killar och väl påkädda tjejer i ex musikvideos...


Nåja, jämställdhet var det... och det handlar ju om många olika saker, allt från rätten till jobb och rätt lön till icke diskriminerande behandling överlag. Men det gäller ALLA, inte enbart kvinnor. Även män behandlas illa i olika sammahang, just för att de är män. Därför kan jag tycka, att var sak ska tas för vad den är, oavsett vilket kön det handlar om.


När det gäller löner borde det vara självklart med lika löner för lika jobb, oavsett kön - men det verkar vara svårt att få till det och det är riktigt tragiskt. Medlingsinstitutet har presenterat lönestatistik som visar att kvinnor har 16% lägre lön än män - hänsyn har inte tagits till yrke, ålder, utbildning mm och om man tar hänsyn till dessa fakta är skillnaden 5-7%. Visst är det konstigt?? Det ska inte vara nån skillnad alls när det handlar om samma jobb och samma meriter. Man ska inte ha lägre lön för att man är kvinna, eller hur? Det har tyvärr inte hänt ett dugg på de senaste 17 åren.


En annan faktor är att inom vård och omsorg är det i huvudsak kvinnor som jobbar och där ligger ju lönenivåerna riktigt lågt, om man ser till vad  jobbet innebär många gånger. Yrkesval är ju också en faktor till jämnställdhetsproblemet, eftersom många fortfarande väljer yrke utifrån kön och inte utifrån intresse. Har själv ofta undrat vad det är som styr det här, men troligen är det nåt som sker redan från när man är barn, omedvetet eller inte. Det tar ju tid att vända en oljetanker!!


Det man kan hoppas på är väl kommande generationer, men när jag ser till hur tjejer och killar ofta beter sig fortfarande, känns det inte speciellt hoppfullt. Många gånger känns det som att könsrollerna är mer påtagliga än nånsin, åtminstone mer påtagliga än när jag själv var i den åldern att man skulle bilda familj.


Ser man till världen i stort finns det självklart enormt mycket att göra vad gäller jämställdhet och inte enbart bland kvinnor. Människor förtrycker varann i flera led, på olika vis. Vuxna förtrycker barn både till vardags och som t ex när det gäller barnporr. Vuxna förtrycker varann både privat och i yrkeslivet. Kvinnor förtrycker män, män förtrycker kvinnor. Överallt, hela tiden. Går det att få bukt på det här helt och hållet? Personligen tvivlar jag... Men vi kan alla göra vad vi kan i vår egen omgivning och det här med jobb och föräldraskap är ju två stora bitar som varje enskild individ kan påverka ganska mycket, om vi orkar och vill.


Men att läsa om Anna Anka överallt i media för tillfället, kan ju göra att man totalt tappar hoppet! En bimbo som anser att det är löjligt när män är hemma med sina egna barn och att om en kvinna föder barn är det hennes sak att ta hand om det!! Finns hon på riktigt denna människa?? Hon känns som en fossil, tycker jag...


Dock återstår frågan: vad är jämnställdhet?

Translate

Fråga mig

13 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards