Tant Grön filosoferar över ditt å datt!

Direktlänk till inlägg 9 september 2009

Man kan ju bli lite koko...

Av Tant Grön - 9 september 2009 07:08

Ja, när man försöker får lite begrepp om kokosfett alltså! Det verkar vara en lita djungel med olika märken och varianter. Själv har jag under senaste året köpt mitt kokosfett från Naturmedicinska Föreningen som i sin tur tar kokosfettet från BIOFOOD. Det kokosfettet är ekologiskt och vattenångat dvs det är helt smaklöst, men Naturmedicinska säljer även med smak, Extra virgin. Personligen vill jag inte att allt ska smaka kokos, därför föredrar jag det smaklösa - det är nyttan med fettet jag vill åt! Om jag vill ha kokossmak på nåt då köper jag flingor.


Men jag tänkte reda ut lite begrepp när det gäller kokosfett! Först priser och ursprung (där det har gått att få reda på). Några exempel:


Naturmedicinska Föreningen:

Från BIOFOOD. Urprung: Sri LankaEkologiskt, vattenångat, ej blekt:

40 kr/400 gr

65 kr/700 gr


Extra Virgin, ekologiskt:

198 kr/480 gr

Beställs via mail: naturmedfor@hotmail.com


Crearome:

Ursprung: väntar på uppgifter


Ekologiskt, vattenångat:

115 kr/1 kg

33 kr/100 gr

410 kr/5 kg

74 kr/500 gr


Ekologiskt, kallpressat med kokossmak:

171 kr/1 kg

41 kr/100 gr

645 kr/5 kg

113 kr/500 gr


Örtapoteket:

Ursprung: Filipinerna

Ekologiskt, kallpressat, vattenångat:

69 kr/400 gr


Cocosa från Soma Nordic:  

säljs till ungefär samma priser överallt förutom att Top Formula har lågt pris på Extra Virgin vad jag har sett

Packas i Norge. Ursprung: väntar på uppgifter


Cocosa Extra Virgin (ej för upphettning):

Gymgrossisten:

169 kr/500 ml

Topformula:

144 kr/500 ml


Cocosa Pure (utan smak):

Gymgrossisten:

79 kr/500 ml

Topformula:

69 kr/500 ml


"Silverpaket":

Har svårt att hitta uppgifter om Unilevers silverpaket (annat än pris förstås men det känns inte intressant utan att ha alla andra uppgifter)

Tillägg:

Om Unilevers silverpaket som finns i affärerna, säjer Gunnar Lindgren:

 "Processen är densamma som för gamla margariner gjorda med härdade fetter. Jag är förvånad över att man behandlat denna fina råvara i en härdningsreaktor.

Unilever är den stora industrikoncernen som tillverkar kokosfett levererat i silverfärgade paket. Detta är förhållandevis billigt.

Avsikten är att omforma de omättade fetterna i råvaran till mättade fetter. I reaktorn reagerar de omättade fetterna med nickel och vätgas och dubbelbindningar på fettmolekyler sprättas upp. Tidigare behandlade man fetterna i reaktorn kort tid och då bildades transfetter - fetter som länge varit ifrågasatta. Genom att idag låta fetter vistas i reaktorn lång tid försöker man pressa ned halten av transfetter då en del övergår till fullhärdade mättade fetter. Detta kallar man "transfria härdade fetter". Men denna benämning är inte korrekt. Det finns en större eller mindre andel transfetter kvar även i fullhärdade fetter.

Nu är det så att man inte kan visa på hälsorisker med naturliga transfetter som finns i exempelvis mjölk. Men däremot i hög grad när det gäller de transfetter som bildas i en härdningsreaktor, s k industriella transfetter. De anställda inom margarinindustrin plågas av ökad förekomst av allergier och astma.


Det finns därför berättigade misstankar att det inte är själva transfettmolekylen som ger hälsorisker, utan en flora av mer eller mindre kända slaggämnen som bildas i den brutala kemiska miljön inne i en härdningsreaktor.

Vid raffinering av råolja till bensin och diesel används i stort sett samma metod med nickelkatalysator och vätgas. Då bildas exempelvis nickelkarbonyl, ett ytterst starkt cancerframkallande ämne som har det skarpaste hygieniska gränsvärdet i vår cancerlista. För de anställda vid raffinaderierna ser man bildning av nickelkarbonyl som ett allvarlig arbetshygieniskt problem. Finns detta ämne också i fullhärdade matfetter?
Andra ämnen som nämns som biprodukter och föroreningar i härdade fetter är s k positionella isomerer, aromatiska ämnen, polymeriserade syror, nickelsåpa, koordinerade komplex m m. Det finns även skäl att fråga sig om andra naturligt förekommande ämnen i ett fett också förändras och blir riskabla för hälsan, t ex ombildning av vitaminer, antioxidanter, fosfolipider osv?


Att man idag fullhärdar fetter ("transfria fetter") är inget steg framåt, utan kan vara ett steg bakåt. Fettet är då längre tid i reaktorn och risken är då större att riskabla ämnen bildas."Alba 

Ursprung: väntar på uppgifter

32 kr/kilo hos City Gross Kungens kurva (finns på andra ställen också men detta är den prisuppgift jag har fått)


Skillnaden på extra virgin och pure verkar vara att virigin har smak av kokos medan pure är smaklös. Fast där varierar uppgifterna - det finns virgin kokosfett som också är smaklöst. Kan vara svårt att reda ut det här... Men enligt uppgifter ang Cocosa så gäller detta:


Extra Virgin betyder att oljan kommer från den första pressningen som görs inom två timmar efter det att kokosnöten öppnats. Extra Virgin pressas skonsamt av det färska fruktköttet och kokosmjölken från handplockade kokosnötter när näringsinnehållet är optimalt. Med hjälp av modern, patenterad teknologi, har man lyckats att extrahera olja samtidigt som man bevarar  hjälpämnena som underbygger fettsyrornas terapeutiska effekt, som antioxidanter, vitaminer och mineraler*. Det används ingen värme eller kemiska ämnen – varken före, under eller efter pressningen. Detta ger en olja med en naturlig hållbarhet och en härlig doft och smak av kokos.


Den kallpressade oljan, Cocosa Extra Virgin, är helt intakt efter pressningen med alla vitaminer, mineraler och antioxidanter*, den klarar lägre temperaturer men man bör ej steka med den. (NOT: Enligt Crearome kan man använda deras kallpressade kokosfett med smak till matlagning. Det borde rimligtvis vara samma typ av kokosfett man pratar om.)


Cocosa Pure är skonsamt raffinerad och klarar därför högre temperaturer som förekommer i samband med stekning. Den skall dock inte hettas upp så att den ryker, det mår ingen olja bra av.

Källa


*Dock finns inga uppgifter om mineraler och vitaminer (annat än E-vitamin) i kokosolja så där ska man nog vara skeptisk och se det som ett försäljningstrix (som med Himalyasalt). Kokosfett innehåller generellt lite antioxidanter enligt Paulùn fast den kallpressade innehåller förhållandevis mest. Så man äter inte kokosfett främst för antioxidanterna utan för dom goda fettsyrorna! Enligt honom är det även helt okej att använda "silverpaketen" från affären, nåt som många andra anser att man ska undvika.Vill man äta ekologiskt kokosfett ska man självklart undvika "silverpaketen" annars är det bl a uppgifter om att kopran som man använder kan vara dålig och att detta kokosfett då är av sämre kvalité. Som det ser ut är dyrare kokosfett pressat ur färskare kokosnötter än dom som "silverpaketen" är tillverkade av.


---


Enlig Shenet innehåller kokosfett:

 

Mättade fettsyror 90-95 %

• Laurinsyra 39-60 %

• Myristinsyra 15-23 %

• Kaprylsyra 8 %

• Palmitinsyra 6-11 %

• Kaprinsyra 6 %

Stearinsyra 1-5 %

Enkelomättade fettsyror 5-10 %

• Omega 9: Oljesyra 2-11 % 

Fleromättade fettsyror 2-3 %

• Omega 6: Linolsyra 1-2 %

Fosfor: Rikt på fosfor, som ger pärlemorglans. Inga närmare uppgifter.

E-vitamin: Runt 0,02 % naturligt d-alfa-tokoferol, d.v.s 20 mg per dl.


Raw Food säljer olika varianter av kokosfett. Raw Food har nu även ett kokosfett som är ekologiskt och Fairtrade-märkt, finns från 340 ml till 2,5 l. Läs mer HÄR


"I sin bok ”The coconut oil miracle” visar Dr. Bruce Fife att kokosnötolja/smör inte innehåller något kolesterol och skyddar därför hjärt-kärlfunktionen. Här följer några av kokosnötoljans hälsoeffekter:

Kokosnötolja:

- innehåller hormonerna pregnenolon, progesteron och DHEA som kan bromsa kroppens åldringsprocess.

 - förbättrar matsmältningen och underlättar kroppens upptag av fettlösliga vitaminer och aminosyror.

 - förstärker immunförsvar och avväpnar virus, bakterier och svamp som angriper kroppen.

 - förbättrar blodsockernivån och kan därför mildra hypoglykemi.

 - är en stark antioxidant.

 - hjälper kroppen att på ett effektivt sätt ta tillvara på essentiella fettsyror (omega-3, 6 och 9). Om kokosnötolja intas i samband med omega-3 rik föda fördubblas dess hälsoeffekter."Så lite olika bud är det ju... Men oavsett bud kan man ändå konstatera att kokosfett ÄR hälsosamt!


---


Nästa steg är att förklara hur kokosfett tas fram vid tillverkning. Själva framställningen av kokosfett kan gå till på flera sätt beroende på vilken form att kokosfett man ska få fram. Eftersom jag är av naturen lat lägger jag in länkar istället för att skriva själv! Kan även vara bra eftersom då kan var och en göra sin egen tolkning av texterna - dom är på Engelska dock.


Odling av kokosnötter

Framtagning av kokosfett


Det känns som att man kan sammanfatta det hela med att svindyrt kokosfett inte är nyttigare än det som har lite lägre pris. Vad som skiljer är smak och ev konsistens  och om det är eko eller inte. Det som kan skilja i kvalité från det allra billigaste kokosfettet verkar vara kvalitén på råvaran och ev hanteringen vid pressning (RBD enl Wikipegia då man tillverkar kokosfett av kopra dvs torkat kokoskött istället för färskt, om jag fattat rätt). Dock verkar det som att inget kokosfett idag är hårdraffinerat enligt beskrivningen som finns på Shenet.


Tillägg:
Enligt Gunnar Lindgren är det endast naturligt kokosfett som är okej att äta, eftersom deodorisering - borttagande av smaken i kokosfettet - en process som framkallar cancerframkallande ämnet PAH. Man hettar upp fettet till över 200 grader och detta framkallar PAH - Polycykliska aromatiska kolväten


Jag har säkert missat nåt och tar gärna emot kommentarer och tillägg! Uppgifter som jag väntar på läggs in omgående när jag får dom!

 
 
Ingen bild

Cissi

9 september 2009 16:24

mja, kopra är helt enkelt det mogna kokosnötsköttet enl. bl.a Wikipedia, torkat behöver det nog inte vara...

 
Ingen bild

Tant Grön

9 september 2009 16:32

..."dried coconut kernel" står det på Wikipegia.

 
Ingen bild

Anders S

12 september 2009 13:05

Skillnad mellan de du nämnt och MCT-oljor som ju också finns ett antal varianter av?

 
Ingen bild

Tant Grön

12 september 2009 13:29

Anders, jag har ingen kunskap om det, men det går väl att ta reda på för den som vill. Mitt intresse låg just i kokosoljan och då mest skillnader i pris och kvalité eftersom det har pågått en del diskussioner om det.

Kokosolja ska f ö även har god inverkan på människor som har problem med sköldkörteln, läste jag på Wikipegia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Goitrogens

Tack för inlägget iaf! :o) Intressant att fundera på...

 
Ingen bild

Tant Grön

12 september 2009 13:33

Hittade detta om MCT-oljor:
http://www.natur-produkter.se/mct-olja-p-211.html

 
Ingen bild

Tant Grön

12 september 2009 17:25

Har läst på lite om MCT-olja och ser att den görs på en bas av kokosnötolja och palmkärneolja. Palmkärneolja är ju lite tvivelaktigt eftersom odling av oljepalmer ofta bidrar till att skövla regnskogar. OM man nu vill tänka i såna banor.

Det är svårt att få fram några exakt uppgifter men det jag kan se är att kokosfett må vara precis lika bra, om inte bättre, än MCT-olja. Ser att MCT-olja används till stor del av kroppsbyggare, men också medicinskt.

Oljan är fraktionerad ur främst kokosnötter, men det är svårt att hitta nåt om hur den exakt framställs.

http://www.gymgrossisten.com/1/sv/artiklar/muskelokning/mct-maxx-1-liter&utm_source=kelkoose&utm_medium=cpc&utm_campaign=kelkooclick

http://www.gymgrossisten.com/1/sv/artiklar/muskelokning/mct-maxx-1-liter&utm_source=kelkoose&utm_medium=cpc&utm_campaign=kelkooclick

http://nutriciase.numico.com/Produkter/Energimoduler/MCT-olja/


 
Ingen bild

Tant Grön

12 september 2009 17:28

Sorry, det bidde en länk fel!

http://www.natur-produkter.se/mct-olja-p-211.html

 
Ingen bild

Tant Grön

12 september 2009 17:42

En annan fördel med kokosfett är att det funkar i matlagning. MCT-oljan ska man tydligen ta mer som kosttillskott och i begränsad mängd per dag.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - Lördag 4 dec 17:58


Se detta och dela gärna vidare - ett mycket viktigt samtal!    Se via länken nedan         MODIGA MÄNNISKOR AVSNITT 76      ...

Av Tant Grön - Måndag 22 nov 08:00


"Våra kära myndigheter oroar sig för en ökad infektionskänslighet framöver. Fler människor kommer att få influensa, vinterkräksjuka etcetera. Och för en gångs skull kan det faktiskt finnas fog för oron."   Läs mer via länken nedan         ......

Av Tant Grön - Söndag 21 nov 16:10


"“Vaccinationsbevis som smittskyddsåtgärd S2021/06359”En samling sakkunniga som kallar sig “Bio-Medico Legala Nätverket” har sammanställt ett remiss-svar, som fullständigt klart redovisar, att förslaget om ”vaccinationsb...

Av Tant Grön - Lördag 20 nov 10:47


"Astrid Stuckelberger är professor, läkare, hon har 30 år bakom sig som forskare. Åren 2009-13 var hon anställd av WHO med en pandemi som specialområde. Hon har publicerat 180 publikationer och 12 böcker."   Läs om vad hon har att säja via länken...

Av Tant Grön - Lördag 20 nov 07:42


"Den legitimerade psykologen Susanna Sandström ser en stor samhällsfara i den stämning som piskats upp runt covid-19. Hon anser att Folkhälsomyndigheten bidragit till ökade ”säkerhetsbeteenden” och panikångest, särskilt hos barn."   V...

Translate

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se