Tant Grön filosoferar över ditt å datt!

Alla inlägg under oktober 2009

Av Tant Grön - 5 oktober 2009 19:30

Ja, vi blir lurade hela tiden och OLW försöker fortfarande få oss att tro att chips friterade i solrosolja är nyttigare än chips friterade i palmolja!


Chips blir blir aldrig nyttiga, men frågan är om inte det är mindre ohälsosamt med palmolja än solrosolja. Problemet med palmolja är att användningen bidrar till skövling av regnskogar, men rent hälsomässigt är palmoljan mer lämpad för fritering än vad solrosoljan är.


Problemet med solrosoljan är att den är en av de oljor som innehåller högst andel Omega 6, vilket har visat sig kunna öka inflammationer i människors kroppar, om inte Omega 3 intaget är förhållandevis högt. Att dessutom utsätta solrosolja för dom höga temperaturer som fritering innebär, gör inte saken bättre. Påståendet att OLW's solrosolja skulle innehålla högre halt av Omega 3 är ren lögn och om det vore sant har det inte haft nån betydelse ändå, eftersom vi människor inte ta upp vegetabilisk Omega 3: den måste vara animalisk för att vi ska få full effekt av den. Dessutom finns ett annat dilemma: om vi ändå stoppar i oss en massa Omega 3-fiskolja har den inte full antiinflammatorisk (länken är på Engelska) effekt i kombination med vegetabilisk fett. Det innebär alltså att högt intag av Omega 6 alltid är ohälsosamt.


Fettsyror i solrosolja.

Källa: Shenet


Mättade fettsyror 10-15 % 

Palmitinsyra 4-7 %

Stearinsyra 2-4 %

Enkelomättade fettsyror 20-30 % 

• Omega 9: Oljesyra 16-40 %

• Omega 9: Palmitolsyra under 1 %

Fleromättade fettsyror 60-85 % 

• Omega 6: Linolsyra 57-70 %

• Omega 3: Linolensyra: upp till 1 %



Fettsyror i palmolja

Källa: Shenet


Mättade fettsyror 45-55 %

• Palmitinsyra 40-45 % - palmfett är främsta källan till denna fettsyra.

Stearinsyra 3-6 %

• Myristinsyra 1-2 %

• Laurinsyra under 1 %

• Arakinsyra under 1 %

Enkelomättade fettsyror 37-45 %

• Omega 9: Oljesyra 38-43 %

• Omega 9: Palmitolsyra under 1 %

Fleromättade fettsyror 9-11 %

• Omega 6: Linolsyra 5-11 %.

• Omega 3: Linolensyra under 1 %


Det fett som är bäst lämpat att fritera i är mättat fett eftersom det inte oxiderar så lätt. Ju mer omättat ett fett är desto mer stryk tar det av tillagning och ett värmeskadat fett tappar sina nyttiga egenskaper. Det blir dessutom skadligt för hälsan då det ökar inflammationerna i kroppen vilket kan leda till ökad risk för hjärt-/kärlsjukdomar och cancer.


Som synes här ovan är solrosolja till största del uppbyggt av fleromättat fett och alltså inte lämpat till uppvärmning.


Det fett som förmodligen är bäst lämpat till fritering är kokosfett som är nästan till 100 % mättat fett och tål extremt höga temperaturer, upp till närmare 200 grader. Kokosfett är dessutom väldigt hälsosamt bl a tack vare sitt innehåll av laurinsyra, som endast har sin motsvarighet i bröstmjölk.


Fettsyror i kokosfett

Källa: Shenet


Mättade fettsyror 90-95 %

• Laurinsyra 39-60 %

• Myristinsyra 15-23 %

• Kaprylsyra 8 %

• Palmitinsyra 6-11 %

• Kaprinsyra 6 %

Stearinsyra 1-5 %

Enkelomättade fettsyror 5-10 %

• Omega 9: Oljesyra 2-11 % 

Fleromättade fettsyror 2-3 %

• Omega 6: Linolsyra 1-2 %


Så... tro för allt i världen inte att chipsen ni äter är nyttiga för att OLW har bytt ut palmoljan mot solrosolja!! Goda javisst, men inte nyttiga... det är rent bullshit!! Däremot är det ett litet bidrag till att förhindra skövlingen av regnskogarna!

 



Av Tant Grön - 4 oktober 2009 22:45

Ja, exakt... en tidskrift som handlar enbart om LCHF! Kan det bli bättre? Kika in hos Kostdoktorn eller Annika Dahlkvist om du vill boka en prenumeration.


Join in, gott folk!!

Av Tant Grön - 4 oktober 2009 12:17

En av mina absoluta favoritbloggar är Enligt Min Humla!! Alltid lika klok, analyserande, kvicktänkt och glasklar... oavsett man håller med eller inte. Fast jag har en tendens att hålla med om det mesta själv.

Av Tant Grön - 3 oktober 2009 12:15

Är han inte fantastisk, Anders Borg? (Jaaaa, jag ÄR ironisk...)

Av Tant Grön - 2 oktober 2009 16:06

Ja, man baxnar när man läser hos Kostdoktorn om Jan Bergman, överläkare och chef på medicinkliniken i Örebro, som anser att det inte är nån mening för dietister att ge kostråd till överviktiga. Frågan är ju: är det "fel" på tjåkkisarna eller på dietisterna??


För ett tag sen hamnade jag på en blogg som en dietist skriver: Eva Kullenberg heter hon och även då höll jag på att trilla av stolen när jag läste det hon skriver på sin blogg. Det mest skrämmande är hur hon besvarar dom kommentarer som folk lägger in! Tänkte ett tag ge mig in i debatten, men ångrade mig: man ska inte diskutera med idioter eftersom dom drar ner dig på sin nivå!


Ja... så... nån kontakt med nån dietist tänker jag aldrig ta eller rekommendera nån att göra. Det finns så otroligt mycket att läsa om kost och näring, både på nätet och i böcker, att jag tror dom flesta människor är kapabla att avgöra själva vad som kan vara bra kost - om man vill ta itu med sitt ätande. Dessutom finns ett antal forum där folk hjälper och stöttar varandra... Dietister verkar dessutom vara styrda av SLV, som än idag rekommenderar folk att äta mager mat och mycket kolhydrater.


Att lita på dietister verkar i det närmsta farligt och dessutom kränkande om man är en fetknopp!!


Translate

Fråga mig

13 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards