Direktlänk till inlägg 5 oktober 2009
Ja, vi blir lurade hela tiden och OLW försöker fortfarande få oss att tro att chips friterade i solrosolja är nyttigare än chips friterade i palmolja!
Chips blir blir aldrig nyttiga, men frågan är om inte det är mindre ohälsosamt med palmolja än solrosolja. Problemet med palmolja är att användningen bidrar till skövling av regnskogar, men rent hälsomässigt är palmoljan mer lämpad för fritering än vad solrosoljan är.
Problemet med solrosoljan är att den är en av de oljor som innehåller högst andel Omega 6, vilket har visat sig kunna öka inflammationer i människors kroppar, om inte Omega 3 intaget är förhållandevis högt. Att dessutom utsätta solrosolja för dom höga temperaturer som fritering innebär, gör inte saken bättre. Påståendet att OLW's solrosolja skulle innehålla högre halt av Omega 3 är ren lögn och om det vore sant har det inte haft nån betydelse ändå, eftersom vi människor inte ta upp vegetabilisk Omega 3: den måste vara animalisk för att vi ska få full effekt av den. Dessutom finns ett annat dilemma: om vi ändå stoppar i oss en massa Omega 3-fiskolja har den inte full antiinflammatorisk (länken är på Engelska) effekt i kombination med vegetabilisk fett. Det innebär alltså att högt intag av Omega 6 alltid är ohälsosamt.
Fettsyror i solrosolja.
Källa: Shenet
Mättade fettsyror 10-15 %
• Palmitinsyra 4-7 %
• Stearinsyra 2-4 %
Enkelomättade fettsyror 20-30 %
• Omega 9: Oljesyra 16-40 %
• Omega 9: Palmitolsyra under 1 %
Fleromättade fettsyror 60-85 %
• Omega 6: Linolsyra 57-70 %
• Omega 3: Linolensyra: upp till 1 %
Fettsyror i palmolja
Källa: Shenet
Mättade fettsyror 45-55 %
• Palmitinsyra 40-45 % - palmfett är främsta källan till denna fettsyra.
• Stearinsyra 3-6 %
• Myristinsyra 1-2 %
• Laurinsyra under 1 %
• Arakinsyra under 1 %
Enkelomättade fettsyror 37-45 %
• Omega 9: Oljesyra 38-43 %
• Omega 9: Palmitolsyra under 1 %
Fleromättade fettsyror 9-11 %
• Omega 6: Linolsyra 5-11 %.
• Omega 3: Linolensyra under 1 %
Det fett som är bäst lämpat att fritera i är mättat fett eftersom det inte oxiderar så lätt. Ju mer omättat ett fett är desto mer stryk tar det av tillagning och ett värmeskadat fett tappar sina nyttiga egenskaper. Det blir dessutom skadligt för hälsan då det ökar inflammationerna i kroppen vilket kan leda till ökad risk för hjärt-/kärlsjukdomar och cancer.
Som synes här ovan är solrosolja till största del uppbyggt av fleromättat fett och alltså inte lämpat till uppvärmning.
Det fett som förmodligen är bäst lämpat till fritering är kokosfett som är nästan till 100 % mättat fett och tål extremt höga temperaturer, upp till närmare 200 grader. Kokosfett är dessutom väldigt hälsosamt bl a tack vare sitt innehåll av laurinsyra, som endast har sin motsvarighet i bröstmjölk.
Fettsyror i kokosfett
Källa: Shenet
Mättade fettsyror 90-95 %
• Laurinsyra 39-60 %
• Myristinsyra 15-23 %
• Kaprylsyra 8 %
• Palmitinsyra 6-11 %
• Kaprinsyra 6 %
• Stearinsyra 1-5 %
Enkelomättade fettsyror 5-10 %
• Omega 9: Oljesyra 2-11 %
Fleromättade fettsyror 2-3 %
• Omega 6: Linolsyra 1-2 %
Så... tro för allt i världen inte att chipsen ni äter är nyttiga för att OLW har bytt ut palmoljan mot solrosolja!! Goda javisst, men inte nyttiga... det är rent bullshit!! Däremot är det ett litet bidrag till att förhindra skövlingen av regnskogarna!
En intressant intervju för den som har tid och lust. Det kan vara vettigt att höra vad Putin har att säja och läs gärna även kommentarerna till videon. Får hoppas att den får ligga kvar annars finns den även på Rumble. Tucker Carlson Interviews...
Vi har ju överlag blivit itutade att grönsaker, frukt och bär, rotsaker osv är bra för oss människor för att vi ska få i oss tillräckligt med näring, fibrer osv. Faktum är att väldigt många växter av allehanda slag är giftiga. Alla Solanumväxter är e...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 |
7 |
8 |
9 |
10 | 11 | |||
12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 |
21 | 22 |
23 |
24 |
25 | |||
26 | 27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|