Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt!

Alla inlägg under augusti 2009

Av Tant Grön - 24 augusti 2009 14:32

Idag har jag gjort goda älgfärsbiffar som jag åt med chilismör.


Några hekto älgfärs

Tre ägg

En skvätt grädde

ca 1 tsk Chilipasta

ca 1 msk Dijonsenap

Salt


Rörde ihop och lät stå en stund och stekte sen biffarna i smör.


Det blev himla gott!!ANNONS
Av Tant Grön - 24 augusti 2009 08:24

Hittade denna blogg idag - absolut värd att länka till, om du frågar mig!


  • I väntan på livet HÄR
ANNONS
Av Tant Grön - 23 augusti 2009 10:19

Huuur har jag kunnat glömma att länka till deras hemsida??? Helt ofattbart, om du frågar mig. Men bättre sent än aldrig:


  • Gårdsbutiken - Nordingrå och Härnösand HÄR
Av Tant Grön - 23 augusti 2009 08:29

Du kommer till en tid i ditt liv när du inser


  • Vem som betyder något
  • Vem som aldrig gjorde det
  • Vem som inte kommer att göra det
  • Vem som alltid kommer att göra det.


Så, oroa dig inte för människor i ditt förflutna

Det finns en anledning till att de inte finns med i din framtidAv Tant Grön - 22 augusti 2009 17:20

Hos Kostdoktorn referas idag till en artikel av Bo Zackrisson där han tar upp laxarnas föda i odlingar och hur dom stackars fiskarna påverkas av nyckelhålsmärkt foder tillverkade av billiga, raffinerade kolhydrater och omega6-rika växtoljor. Lika illa för laxen som för oss människor tydligen!!


Det känns inte som att jag vill äta lax mer... Väljer man den viltfångade laxen riskerar man att medverka till utfiskning och väljer man den odlade medverkar man till att göra laxarna sjuka av sitt foder. Dessutom används även fisk till laxfodret, så även där bidrar man till utfisket i haven. 


Dessutom är naturligtvis den odlade laxen inte alls lika hälsosam som den viltfångade - istället får man i sig lax som är uppfödd på halvvegetarisk kost gjord av sånt som jag som LCHF-are inte vill ha i mig. Än hur man vänder sig har man arslet där bak!!


Inte vill jag att laxarna ska bli sjuka heller, hujedamäjj!! Nä, det blir laxbojkott här, om jag inte kan få tag i lax som är fångad i närområdet! Annars får det bli sill och strömming... Yes box!!


Och en länk:


Av Tant Grön - 22 augusti 2009 12:06

Ja ni, det är frågan det!! Vad är skillnaden? Det handlar om mat, alltså...


Ska vi bara känna oss mätta av mat, eller ska vi verkligen bli mätta? Näda, jag har ingen skruv lös - inte fler än förut i alla fall! Det är faktiskt lite ordklyveri det här, men när man tänker efter tror jag att alla fattar skillnaden. Och detta är kärnpunkten i motsättningen mellan fettmotståndare och fettförespråkare!


Newsmill har en intressant artikel i ämnet: om trollkonsten att känna mättnad istället för att verkligen bli mätt... Läs och begrunda!


Om jag själv jämför nu och då dvs före och efter LCHF, så kan jag säja att numera är jag mätt länge å väl - förut kände jag mig mätt ett tag efter att jag hade ätit. 


Tror att man måste uppleva det här för att riktigt förstå skillnaden... 
Av Tant Grön - 21 augusti 2009 18:29

Hittade en intressant artikel igen i min favorittidning Illustrerad Vetenskap, senaste numret dvs 12. Enligt en undersökning måste man öva i 10 000 timmar för att nå mästarklass - oavsett område! Det säjer en hel del!


Medfödd talang räcker inte för att nå framgång, enligt artikeln. Det kräver dessutom alla dessa timmar av koncentrerad insats för att man ska lära sig att behärska ett område (t ex författare, klassisk pianist, violinist, idrottsstjärna). Malcolm Gladwell har skrivit en bok i ämnet: Outliers - The Story of Success. I boken samlar han flera undersökningar som visar att myten om talangen som utan vidare bemästrar en konst till perfektionism just är en MYT!


En svensk psykolog, K Anders Ericsson genomförde en undersökning vid Berlins musikakademi, där han delade in violinister i tre grupper: dom bästa, dom skickliga och så resten som antagligen skulle bli på sin höjd musiklärare. Alla elever tillfrågades om hur många timmar dom övat genom åren. Samtliga hade börjat spela i femårsåldern och övade under ett par år lika mycket dvs två-tre timmar per vecka. När samtliga fyllde åtta började dom som till slut blev bäst att öva mer, för att i 20-årsåldern vara uppe i mer än 30 timmar per vecka. Elitviolinisterna hade då lagt sammanlagt ca 10 000 timmar på sina instrument.


Bill Gates, en av väldens rikaste män, kunde inte heller ta några genvägar! När han startade sin framgångsbana vid tidig ålder hade han många års datorprogrammering bakom sig redan - han började 1968 då hans skola införskaffade en dator som eleverna kunder programmera! Från den dagen programmerade Gates dag och natt under fem års tid, enligt artikeln: från åttonde klass tills han var klar med gymnasiet. Så... när han hoppade av Harvard och startade företaget Microsoft hade han suttit framför datorn under stor del av sin ungdom - många timmar blev det!


Så... den som vill bli expert inom nåt område vilket som, måste lägga ner minst 10 000 timmar av sin tid till just det ämnet. Därför kan man ju säja att det inte alltid är dom mest begåvade som blir bäst - det är dom som har mest tålamod och intresse av att lägga ner den tid det behövs för att nå framgång. Man måste vara ganska ensidig, enligt mitt sätt att se det!


Personligen avstår jag gärna sån framgång ty och emedan jag tycker det verkar alltför trist att lägga ner så mycket tid på en enda sak! Jag föredrar att kunna lite om mycket... Fast jag kan ju säja det, att visst känns det att vissa saker verkligen sitter i ryggmärgen: sånt som jag hållit på väldigt mycket med yrkesmässigt alltså.


Enligt Malcolm Gladwells undersökningar tyder nåt alltså på att 10 000 timmar utgör en nedre gräns för hur mycket man måste träna för att briljera inom sitt område. Det bekräftas även av en rad experter bl a neurologen Daniel Levitin: "Det är som om det är den tid det tar för hjärnan att tillägna sig allt som den behöver veta, för att uppnå total behärskning"


Så då vet vi det - vi som inte är några elitmänniskor av nåt slag! Vi har övat alldeles för lite...Av Tant Grön - 21 augusti 2009 09:22

Det pågår en diskussion ang detta och jag kan ju inte låta bli att ta mig en egen funderare naturligtvis!


Personligen har jag alltid tyckt att gastric bypass låter väldigt otäckt av olika anledningar. Ingreppet i sig är inget jag skulle vilja göra och dessutom verkar det inte helt riskfritt varken på kort eller lång sikt.


Det är ju faktiskt som så, att många överviktiga äter fel och för mycket, många blir överviktiga pga att dom mår dåligt och tröstäter. Alla överviktiga är inte i det läget, naturligtvis. Det kan ju även vara så, att man äter mat som håller blodsockernivån hög och när den sjunker blir man sugen att äta mer - jag räcker genast upp en hand där!! Jag har haft en enormt kolhydratsug i mina dar och har varit galen i bröd och fikabröd, ända sen barnsben. Snabba kolhydrater vill säja. Jag har nog inte ätit så fruktansvärt mycket och onyttigt egentligen, men helt fel inser jag idag. Kolhydrater har jag varit beroende av men det har jag inte förstått förrän nu, när jag helt "avgiftat" mig från allt vad sötsug heter, i alla former. Jag känner mig som att jag blivit drogavvänjd idag!!


Ibland känner jag den gamla känslan av att vilja "vräka i mig" nåt sött, men idag klarar jag inte av det även om jag skulle vilja - kroppen protesterar å det värsta! Härom dan var jag till dottern i Sundsvall och hon bjöd på världens godaste Brownie, bara som exempel. Javisst, jag åt en bit och den var supergod, men hade det varit som förut så hade jag fortsatt att fika av övriga fikabrödet hon hade och kanske även tagit en bit Brownie till. Sötsuget hade eskalerat direkt! Men icke numera och det är så skönt att känna att jag kan äta en god bit Brownie utan att totalt falla igenom. Men det har faktiskt tagit hela denna tid för att komma hit: 1½ år med LCHF! Tack vare att jag mått så bra av den här kosten har det här varit möjligt. Det är dock inget jag tänkte på från början, inte alls: det här har jag insett helt nyligen - detta samband mellan mitt ätande och kolhydratbehovet som jag haft tidigare. 


Nåja, gastric bypass var det... Om jag tänker att jag skulle ha gjort en sån op istället för att gå över till LCHF, då hade jag aldrig fattat det här sambandet med kolhydratberoendet. Det måste ju finnas fler i samma sits som jag... Dessutom ger operationen en del biverkningar bl a  bråck där titthålet har gjorts och besvären tolkas ofta som gallbesvär, tydligen. Och en op kan inte ändra ens egen inställning per automatik - en del töjer ut magsäcken efter ett tag och blir lika överviktiga som tidigare. Man har då alltså gjort ett ingepp i sin egen kropp helt i onödan.


Det skulle vara intressant att se en utvärdering av dom som gjort den här operationen. Hur många som gått ner i vikt, kunnat hålla den och som mår bra, som verkligen har ändrat sin livsstil. När det gäller folk som gått över till LCHF finns det många som vittnar om viktnedgång, bättre mathållning, bättre livsstil och nåt som funkar i långa loppet - utan ingrepp! Plus en massa andra hälsovinster, förutom lägre vikt.


Jag har personligen en bestämd uppfattning om vad jag skulle råda folk att göra, om dom vill gå ner i vikt och funderar på gastric bypass!!


Translate

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön och Åskar - filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7 8 9
10
11 12
13
14
15
16
17 18
19
20
21 22 23
24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt! med Blogkeen
Följ Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se