Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt!

Direktlänk till inlägg 11 augusti 2009

Självbehärskning är avgörande för ett bra liv.

Av Tant Grön - 11 augusti 2009 15:02

Hittade en intressant artikel i Illustrerad Vetenskap nr 7/2009 som handlar om självbehärskningens inverkan på oss människor och vad det är som styr vår självbehärskning.


Det är tre områden i hjärnan som är avgörande för vår självbehärskning enl artikeln, nämligen

  • Dorsala frontomediana cortex (dFMC)
  • främre delen av prefrontala cortex (APC)
  • främre delen av gyrus cinguli (ACC).


Skanningar som är gjorda visar att

  • dFMC lyser upp när vi ska undertrycka en handling, som vi redan har beslutat oss för
  • APC kopplar ihop självbehärskning och intelligens
  • ACC uppvisar hög aktivitet när vi ska avvika från våra mål och önskemål.

Människor som har högst aktivitet i APC har god förmåga till självbehärskning samt hög intelligens och kokainmissbrukare har nedsatt aktivitet i ACC, är några exempel på vad man kommit fram till genom tester. Självbehärskningen styrs av hjärnans frontallob och man har visat genom skanningarna att narkomaner har låg aktivitet i denna del av hjärnan.


Det är neuroforskaren Hugh Garavan vid Trinity College i Dublin som utfört dessa skanningar och bl a kommit fram till att kokainmissbrukare är beroende av droger pga att deras förmåga att behärska sig är nedsatt. Annars har forskare hittills ansett att narkotikaberoende beror på att "lustcentra" i missbrukarens hjärna är överaktiva och ger ett oemotståndligt behov av nästa lina kokain. Garavans forskning visar att det istället handlar om nedsatt aktivitet i de områden som styr självbehärskningen. Däremot kan man inte säja om det är drogerna som minskar självbehärskningsförmågan eller om det är så, att människor med en bristfällig impulskontroll har större benägehet att ta droger.


Det här kan självklart omsättas i alla möjliga varianter av "dålig självdisciplin": rökning, alkohol, övervikt, sexmissbruk osv osv... 


Denna förmåga är dock inget nytt - redan chimpansens och människans gemensamme förfader hade förmåga till självbehärskning.  Kognitivforskaren Alexandra Rosati vid Duke University i USA har studerat självbehärskning hos schimpanser och bonoboer.  Tio människoapor blev under flera dagar erbjudna vindruvor, som de kunde se genom en plexiglasruta: sex vindruvor på ena sidan och två på den andra. Första dagen fick de välja fritt och hade tillgång till båda portionerna och valde då portionen med de sex druvorna, alla apor gjorde likadant. Nästa dag var det tvingade att vänta 15 sek på den stora portionen innan de kunde ta den. Under tiden hade de möjlighet att ta portionen med två vindruvor. Visat tålamod belönades med större portion. Väntetiden ökades på med 15 sek varje dag och resultatet blev att schimpanserna i genomsnitt väntade i två minuter innan de gav upp och tog den lilla portionen, medan bonoboerna inte kunde hålla sig längre än en minut och 15 sek.


Apornas tålamod visar enligt forskarna att vår gemensamme förfader, som levde för sex till åtta miljoner år sen, hade förmåga till självbehärskning. Detta var en värdefull förmåga som resulterade i att människan t ex uppfunnit jordbruket, där man måste jobba hårt för att kunna skörda och få mat.


Den viktigaste slutsatsen av dessa nya rön är förmodligen att vi inte ska överanstränga vår självbehärskning, som trots allt är begränsad, genom att försöka nå flera mål samtidig t ex att sluta röka och gå ner i vikt. Samtliga kräver en hög grad av självbehärskning och det har nog många av oss upplevt själva - att det inte fungerar.


Hela artikeln är intressant, läs den gärna.


Kan ju tillägga, att personligen har jag fått bättre självdisciplin när det gäller snabba kolhydrater (läs godis och annat sött), sen jag började med LCHF. Där kan man säkert göra en koppling till blodsockrets påverkan av sötsuget - med städigt låg blodsockernivå får jag inget sötsug alls och har lättare att behärska mig när jag blir bjuden på nåt sött och gott t ex!  
ANNONS
 
Gammelsmurfen

Gammelsmurfen

11 augusti 2009 18:52

Du är för söt!! Tittar dagligen in hos dig även om jag inte alltid lämnar något bokmärke. Ännu ett tag håller jag nog ut i alla fall!!
Läser med intresse dina kattinlägg eftersom vi har 3 stycken. Alla har sin egen personlighet --( heter det så om katter tro :-))

http://gammelsmurfen.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Tant Grön

11 augusti 2009 21:01

:o) Det låter hoppfullt att du håller ut... Jag skriver ju inte alltid nåt hos dig heller men läser som sagt ofta...

Javisst har katter olika personlighet, absolut!! Jag har känt många katter i mitt liv och ingen har varit den andra lika, varje katt hade sin personliga identitet. Men min lille sambo här är den absolut trevligaste katt jag känt, helt ärligt!

Det är väl dags för en liten blänkare om Mammas nya kille snart... Du får hålla koll!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - 30 juni 2019 10:32

Vi bor rätt nära havet dvs Hanöbukten och åker dit ut lite då och då under säsongen när hundar får vistas på stranden. Under tiden 15 maj till 15 september är det inte tillåtet att vistas med hund därute, så då får vi hitta på annat att roa oss med.....

Av Tant Grön - 17 juni 2019 08:29

Tiden går fort när man har roligt, brukar man ju säja och tiden sen jag hämtade Åskar har verkligen gått fort. Nu är han 17 månader och vi har roligt varje dag. Från början sov han ju mycket, som valpar brukar göra och det är väldigt lugnande att se ...

Av Tant Grön - 8 juni 2019 12:18

Under senare år har jag skaffat mig ganska många sorters pelargoner och har även blivit intresserad av att ta frön av dem, både spontanpollinerade och egenhändigt pollinerade. På så vis har jag dragit upp några egna plantor som jag tycker är värda at...

Av Tant Grön - 8 juni 2019 08:22

Jag bor nära tre av mina barnbarn och ett av dem, Molly, är särskilt förtjust i Åskar och det är dessutom ömsesidigt. När hon är hos mig och vi ska ut med Åskar, så vill hon alltid gå med honom - eller rättare sagt springa med honom och då blir han s...

Av Tant Grön - 7 juni 2019 09:14

Jag tänkter inte enbart berätta om min Tibbe Åskar, utan även om en resa som jag började för drygt ett halvår sen. 2008 gick jag över till att äta enligt LCHF och har hållit mig till det sen dess. Periodvis har jag varit väldigt strikt med kolhydrate...

Translate

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön och Åskar - filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7 8 9
10
11 12
13
14
15
16
17 18
19
20
21 22 23
24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt! med Blogkeen
Följ Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se