Tant Grön filosoferar över ditt å datt!

Direktlänk till inlägg 1 april 2009

Massarbetslöshet väntar – fler jobbcoacher åt folket!!

Av Tant Grön - 1 april 2009 14:44

Ja, nu väntar massarbetslöshet i detta land. Vem är förvånad? Ingen, antar jag. Tyvärr är ju inte sorgen dessto mindre fast ingen är förvånad.


Dagens ämne: massarbetslöshet väntar – fler jobbcoacher åt folket!!!


Men regeringen har ju löst problemet, visste ni det? Joda, man ska anställa en sjuhelsikes massa jobbcoacher hos arbetsförmedlingarna runt om i landet samt engagera externa aktörer i ämnet. Dessa jobbcoacher ska alltså se till att folk får jobb… eller?? Vilka jobb, kan man ju fråga sig. Fördelen är väl att dom som får jobb som coacher åtminstone får jobb!! ("Förutom upphandlingen av externa aktörer anställer arbetsförmedlingen också 700 egna jobbcoacher.")


Sen kan man ju undra varför det satsas på detta nu, när det finns så få jobb. Varför har man inte satsat på folk som är arbetslösa sen tidigare och varit det i flera år? Det är ju alltid lättare att få jobb som nybliven arbetslös än när man varit utan jobb länge och när det dessutom finns så få jobb lediga, som det gör nu. Jag har varit arbetslös i flera år, men inte har nån jobbcoach engagerat sig i det! Det har jag fått fixa själv, stundvis med nåt tappert försök från AF att stoppa in mig i nån åtgärd som endast lett till leda… hos mig alltså. Jobb har jag alltid fixat på egen hand och nån utbildning har jag inte kunnat få hjälp med, fast det förmodligen gett mig större chans till jobb. Jag har även försökt starta eget, men det är svårt att få låna pengar… Nu börjar jag förmodligen vara alldeles för "kall" på arbetsmarknaden för att få nåt jobb alls. Några futtiga säsongsjobb kanske jag kan lyckas få, men inte blir det nåt bestående där heller.


Det jag personligen saknar hos AF idag är deras direktkontakter med företag, som innebär att en arbetsgivare i behov av folk direkt kan vända sig till AF för att få tips om arbetssökande med rätt kompetens. Sånt existerar inte idag.


Ja, jag vet… jag är jävligt missnöjd!! Pratet om jobbcoacher får ett löjets skimmer över sig i mina öron. Jag vet precis hur det funkar och tanken kanske är god, men lik f-b så finns det väldigt ont om jobb! Däremot kostar det en massa skattepengar ("Som en av åtgärderna för att möta problemen på arbetsmarknaden har regeringen avsatt 2,9 miljarder kronor under en treårsperiod för att Arbetsförmedlingen ska kunna handla upp personliga jobbcoacher. De ska ge ett individanpassat stöd till personer som mister jobbet." - "Coachningsuppdraget ska vara i högst tre månader och det företag som upphandlas får 9.000 kronor per uppdrag och en bonus på 2.000 kronor om insatsen resulterar i ett jobb.") att anställa alla dessa jobbcoacher och kanske kanske kan nån enda lyckas ta sig ut på arbetsmarknaden tack vare coaching, men jag tvivlar på att det har nån större effekt. Man får ju tänka på att ALLA anställningar räknas dvs även kortidsanställningar och vikariat - man får aldrig nån bild över hur många som får bestående anställningar. Många är ju tillbaka i systemet efter ett tag. För min del kan man använda skattepengar på bättre sätt. 


Det är ju även så, att jag som arbetslös 50-plussare ofta har mer erfarenhet än den som ska coacha mig och det lär jag inte vara ensam om att vara!! Kanske att yngre människor kan ha hjälp av en coach, vad vet jag, men tidigare har vanliga handläggare kunnat hjälpa till. Duger inte såna längre? Kan vi dessutom känna oss övertygade om att en jobbcoach är kompetent nog för att hjälpa en arbetslös person? Jag menar, att vara arbetslös innebär inte enbart att inte ha ett arbete… Det innebär att man har sämre med pengar, man har inga arbetskompisar, man kanske mår väldigt dåligt av att inte ha nåt vettigt att göra och kanske tappar dygnsrytmen. Dessutom är vi alla olika och min fundering är om dessa snabbutbildade jobbcoacher har förmågan att hantera det bättre än vad erfarna handläggare kan.


Eller KAN det vara så, att en jobbcoach ÄR en handläggare?? Hm… men det låter tjusigare med jobbcoach, på engelska å allt… Så då måste det ju bara vara bra, eller?? Eller kan det vara ett spel för gallerierna?? Åh nej, hemska tanke…


Vad tror DU att en jobbcoach kan göra för att fixa jobb, som inte en handläggare kan?


 
 
Ingen bild

Divil

26 maj 2009 12:31

Jag håller delvis med ditt resonemang men du glömmer en sak. Det är ditt eget ansvar att verka för egenförsörjning och oavsett vad du tycker om arbetsförmedlingens coachning eller något företags coach-arbete är det ändå individen själv som bär ansvaret. Det finns två typer av människor; den ena typen driver framåt och verkar för förändring, den andre kommer efter och kritiserar. Att gnälla och uttrycka sitt missnöje löser inga problem- det är ja eller nej som räknas och inget där mitt emellan.

Jag har själv utbildning på högre nivå och har haft coachning av arbetsförmedlingen. Detta är självvalt då jag bl.a tycker det är intressant att testa innan jag själv bildar mig en åsikt. Som person är jag tydlig med vad jag kan och vad jag vill göra/lära mig, alltså syftet med coachningen.

Erfarenhet står inte i direkt propotion till ens ålder utan det blir givetvis vad man gör det till. Det finns alltid någon som någon kan tillföra något, därför är det bättre att vara öppen för förändringar. Vill individen förbättra sin situation måste denne givetvis förändra den. Att springa omkring och jämra sig förändrar ingenting. Faktum är att det förmodligen försämrar ens chanser att få ett bra arbete. En gnällig person är jobbig att ha omkring sig och uppfattas som negativ. Ingen vill anställa en sådan "pain in the ass".

Visserligen väntar "massarbetslöshet" då inte arbetsmarknaden i snabba vändningar hinner anpassa sig i samma takt och skapa nya jobb. Det är då ett ypperligt tillfälle för dem personer som aktivt vill verka för förändring att nu hitta något passande för framtiden. Det kommer alltid finnas "skitjobb" som någon måste göra. Det är ändå omständigheterna som förändrar människor om det nu inte kan göras frivilligt. Likväl att det finns olika människor finns det olika typer av coacher, men glöm inte bort att det är individen själv som har ansvar för sitt liv oavsett hur omgivningen eller dess situation är.

Varför leta efter en anledning till att vara glad. Livet blir inte bättre än vad det är idag, var tacksam för det lilla som finns. Jag är övertygad om att alla människor kan få det bättre men vem har sagt att det är lätt? Med rätt fokusering och rätt coachning så kan människor i dumma situationer komma på rätt spår i den riktning dem själva har valt. Coachning kan också innebära bollplank och verka för socialt umgänge. Trivs inte individen med coachen så går det att byta. Vad jag menar är att varför ska man finna sig i en situation man inte trivs med.

Sen gäller det att förstå att en annons riktar sig till en profil och inte en person.
Det handlar alltså om att övertala arbetsgivaren om att jag som sökande upfyller kravprofilen.

Det är ändå så att kraften/ viljan att förändras kommer inifrån en själv. Vissa individer har inte förmåga att vara självkritiska men det är först då när ens brister upptäcks som det är möjligt att förbättra dem.

Slutligen vill jag säga att det är bättre att fokusera på sig själv och sina egna brister(beroende på sin situation)än att lägga den energin på ett system eller något som inte kan påverkas - Varför fokusera på coachens brister??? Det är ju inte den vi ska förändra...

"Vad tror DU att en jobbcoach kan göra för att fixa jobb, som inte en handläggare kan?"

Som sagt tycker jag inte att det är en relevant frågeställning då kravet inte ligger på jobbcoachen att fixa jobbet.

Lycka till!

 
Ingen bild

Tant Grön

26 maj 2009 12:53

Håller med dig till fullo, Divil! Vad jag menar är, att det låter så vackert med jobbcoacher, som att dessa ska kunna fixa fram jobb på ett bättre sätt än handläggare gör! Du missförstod min andemening i inlägget...

Självklart måste man göra jobbet själv och det vet jag mycket väl, därför anser jag det lite löjligt att anställa en massa jobbcoacher när vi redan har handläggare hos AF - anställ fler handläggare istället... fast det är väl egentligen samma sak, bara att "jobbcoach" låter mycker mer ambitiöst kanske??

Personligen har jag ingen nytta av en jobbcoach så länge den personen inte kan rent konkret göra nåt annat än vad min handläggare gör - och det kan ingen jobbcoach göra! Dvs komma med idéer när jag själv stagnerar av allt jobbsök, kanske fundera kring en utbildning, ge tips om annat som kan ge mig inspiration till nytänkande osv osv...

Därför tycker jag att vi även i fortsättningen kan kalla handläggare för handläggare och inte för jobbcoacher!! :o)

 
Ingen bild

Divil

26 maj 2009 21:15


Benämning och innebörd kan variera olika beroende på erfarenhet och andra aspekter.

Det du pratar om är att vi ska kalla en som städar toaletter för "städare" istället för "sanitetstekniker", med resonemanget att arbetsuppgifterna fortfarande är detsamma. Dagens ungdomar som kommer in i tjänsten som sanitetstekniker kommer givetvis när dessa blir äldre att använda den benämningen.

Missförstånd kan ske när man pratar om ett genariliserande begrepp. T. ex. benämningen Polis har olika innebörd för olika människor då det finns trafikpolis, kriminalare o.s.v
Därför är det då viktigt att specifiera sig men jag håller faktiskt med om att det låter vackrare än vad det är.
Det ska trots allt vara säljande enligt den nationella marknadsföringsprincipen vi har, trots att innebörden kanske inte skiljer sig nämnvärt. Att det smittar av sig från olika brancher och copycat´s tittar fram lite här och var är onekligen svårt att undvika om vi inte stiftar en hård lagstiftning.

Jag förstår din tankegång och jag köper den fullt ut eftersom jag själv känner exakt likadant.

Denna nyansering av titlar och andra benämningar kan skapa förvirring och försvåra förståendet för många. I jobbsammanhang ser jag ofta att det slängs med olika tituleringar som t. ex. "kvalitétsingenjör" men vad jag vet så finns ingen vedertagen titulering av denna tjänst, utan är ett påhittad titel där profilen arbetar med kvalité och har kunskaper inom ingenjörsvetenskap. Detta går även att tolka som att profilen skall vara en riktigt kvalitéts-ingenjör, d.v.s det bästa av ingejörstyp.


Det låter lite som att det hängs upp alltför mycket på tituleringen. För min del så är faktiskt innehållet och resultatet viktigare än benämningen på tjänsten. Detta var också min tanke kring första kommentaren.

Annars tycker jag som du att det hela förmodligen inte kommer att resultera i mer arbetstillfällen. Däremot har de arbetslösa mer möjlighet att få prata och utvecklas på personligt plan som kan medföra att de blir bättre rustade för att få ett arbeta när det väl "drar" igång igen.

benämning enligt wikipedia;
http://sv.wikipedia.org/wiki/Coachning

"Coachning innebär är en person, coachen, hjälper en klient att uppfylla sina mål, genom att hjälpa klienten sätta upp mål, uppmuntra och genom att ställa frågor.

Ordet "coachning" missbrukas ofta i situationer där coachen ger expertråd och ger svar på hur de ska gå tillväga för att uppnå sina mål. Coachning inkluderar inte den givna lösningen på ett problem utan innebär att coachen sporrar sin klient till att lösa problemen på egen hand. Coachen hjälper sin klient att sätta upp en plan för att uppnå målen och motiverar dem till att fullfölja den.

Coaching handlar om att hjälpa andra att hjälpa sig själva och att bidra till att människor presterar och mår bättre. En coach hjälper andra hitta sina drivkrafter och att definiera deras önskade resultat så att de får ut mer av sin inneboende potential. De både mår och presterar bättre.

Coaching bygger på en kognitiv grundtanke, där man fokuserar på att ställa upp mål och förverkliga dem här och nu. Genom att ge mycket positiv feedback ser man till att den man coachar utvecklas på ett positivt sätt. När man coachar utgår man ifrån att alla människor har ett behov av att bli sedda och bekräftade. Utöver den positiva feedbacken kan man också försöka att ge konstruktiv kritik för att bygga upp och utveckla den man coachar att utvecklas. När man coachar kan man också uppmuntra sin klient att coacha sig själv, och bekräfta sig själv genom affirmationer."

http://sv.wiktionary.org/wiki/handledare

"handledare
1.person som stöttar och vägleder annan person /i ett ämne där handledaren har kunskap/ "

>Så min slutsats är att syftet med jobbcoacher är att dessa skall komplementera handledarna på ett mer specifikt plan.

Citat:
"Därför tycker jag att vi även i fortsättningen kan kalla handläggare för handläggare och inte för jobbcoacher!! "

Om vi nu bortser från benämningen handledare/jobbcoach så innebär det på djupet ändå att en viss typ av tjänst skall utföras. Spelar det då roll vad vi kallar det? Om benämningen hade varit jobbcoach från början och om vi nu senare istället hade kallat det för handledare, borde vi då fortfarande hålla kvar vid det gamla och kalla det för jobbcoach?

 
Ingen bild

Rand

28 maj 2009 15:20

951 företag har fått sina anbud godkända och kommer i juni starta sin verksamhet med att coacha arbetssökande. Vad skiljer en "kompletterande aktör" från en arbetsförmedlare? Förmodligen i grund och bottten inte mycket. En arbetsförmedlare i dag är till 90% en välutbildad akademiker inom områdena beteendevetenskap, socionom, studievägledare eller något annat. Det som en handläggare på AF har som en jobbcoach inte har är: en oerhörd massa administrativt arbete relaterat till regler och förordningar i syfte att rättssäkerheten ska bevaras. Det slipper den "kompletterande aktören". De kan renodlat arbeta med coachning och slipper dessutom det betungande myndighetsuppdraget som regering och riksdag lagt på AF. Som upplägget nu är kommer lejonparten av de arbetssökande direkt erbjudas en extern jobbcoach under 3 månader. Hittar personer jobb får de betalt, 9000 kr i garantiersättning + 2000 om den arbetssökande stannar på jobbet Hur ser siffrorna ut på AF. Tja, ca 45-50% hittar f n ett jobb inom 3 månader, och då ska man beakta att en AF-handläggare lägger 60% av tiden på administration!! Sannolikheten är alltså att de kompletterande aktörerna kommer att lyckas bättre, säg 60% av de arbetssökande. Om den arbetssökande inte klarar av det här inom 3 månader är de tillbaka på AF. Vad som blir effekten är följande: AF får ta hand om de som INTE har förmågan beroende på olika faktorer (handikapp, sociala begränsningar, fysiska begränsningar) - resten får "jobbcoacherna" hos Manpower, KFG etc förmånen att få in en rejäl slant för. Nästa steg blir att slå ihop Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan - det kommer nämligen att bli så att deras och AFs kunder nu i stort sett blir samma kategori av individer. Och så kan man halvera antalet förmedlare. Inget fel att man göra denna privatisering - men den har skett i smyg och konsekvenserna kommer att bli märkbara först senare. Nu kommer Alliansen, som har haft en bra arbetsmarknadspolitik för övrigt, att kunna säga: vi privatiserade som vi lovade - men samtidigt har man inte lagt ned, bara förändrat. Kanske bra??

 
Ingen bild

Tant Grön

28 maj 2009 17:06

Intressant, Rand! Tack för inlägget! Arbetslösa blir som en handelsvara... vissa kan man tjäna pengar på, andra blir kvar i AF's kvarn!

Divil: tror att du har förstått min andemening än hur det är... :o) Tack för dina intressanta inlägg!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - 23 december 2022 11:11


 

Av Tant Grön - 16 december 2022 11:18


För alla som anser att straffen för grooming och sökande efter barn i sexuellt syfte SKALL vara straffbart finns nu en namninsamling. Läs också presentationen innan du går vidare till Underskrifter, det är viktig information. Tack till alla som skriv...

Av Tant Grön - 1 november 2022 09:55


"Tre anställda på Aleris Närsjukhus som vägrat att vaccinera sig har blivit avstängda från jobbet utan lön.Nu stämmer Kommunal företaget till Arbetsdomstolen.– Det här är ett jätteviktigt mål. Det handlar om vad arbetsgivare kan kräva av alla o...

Av Tant Grön - 10 oktober 2022 15:00


Här är ett par videor som jag personligen anser att alla bör se, det är väldigt viktig information oavsett vilken ståndpunkt man själv har i frågan.      Vår tids största hälsoskandal? 1    Vår tids största hälsoskandal? 2     ...

Av Tant Grön - 1 september 2022 07:26


Tipsar om denna video som kan vara intressant att se/lyssna på via länken nedan         Energiinfo + Hälsning från galaktikerna + Q&A     ...

Translate

Fråga mig

13 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20
21 22 23
24
25 26
27 28
29
30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Flashcards