Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt!

Senaste inläggen

Av Tant Grön - 4 oktober 2009 12:17

En av mina absoluta favoritbloggar är Enligt Min Humla!! Alltid lika klok, analyserande, kvicktänkt och glasklar... oavsett man håller med eller inte. Fast jag har en tendens att hålla med om det mesta själv.

ANNONS
Av Tant Grön - 3 oktober 2009 12:15

Är han inte fantastisk, Anders Borg? (Jaaaa, jag ÄR ironisk...)

ANNONS
Av Tant Grön - 2 oktober 2009 16:06

Ja, man baxnar när man läser hos Kostdoktorn om Jan Bergman, överläkare och chef på medicinkliniken i Örebro, som anser att det inte är nån mening för dietister att ge kostråd till överviktiga. Frågan är ju: är det "fel" på tjåkkisarna eller på dietisterna??


För ett tag sen hamnade jag på en blogg som en dietist skriver: Eva Kullenberg heter hon och även då höll jag på att trilla av stolen när jag läste det hon skriver på sin blogg. Det mest skrämmande är hur hon besvarar dom kommentarer som folk lägger in! Tänkte ett tag ge mig in i debatten, men ångrade mig: man ska inte diskutera med idioter eftersom dom drar ner dig på sin nivå!


Ja... så... nån kontakt med nån dietist tänker jag aldrig ta eller rekommendera nån att göra. Det finns så otroligt mycket att läsa om kost och näring, både på nätet och i böcker, att jag tror dom flesta människor är kapabla att avgöra själva vad som kan vara bra kost - om man vill ta itu med sitt ätande. Dessutom finns ett antal forum där folk hjälper och stöttar varandra... Dietister verkar dessutom vara styrda av SLV, som än idag rekommenderar folk att äta mager mat och mycket kolhydrater.


Att lita på dietister verkar i det närmsta farligt och dessutom kränkande om man är en fetknopp!!


Av Tant Grön - 23 september 2009 07:14

Har i många år prenumererat på mail från Gunnar Lindgren, debattör och miljöforskare, och idag fick jag detta:Ät mer mättat fett och bli friskare!

 
De kostråd som i många år propagerat för att undvika mättade fetter, visar sig i stället öka risken för ohälsa och sjukdom. Enligt min mening är det i grunden frågan om en ekonomisk strid på fettmarknaden mellan å ena sidan vegetabiliska fettindustrin (margarinindustrin) och å andra sidan mejeriindustrin. Den förra har ofta omättade fetter i sina råvaror, medan den senare har mättade fetter. Margarinindustrin har genom hård marknadsföring och t o m genom att avlöna expertis som arbetat för Livsmedelsverket fått allmänheten att tro att mättade fetter - dvs konkurrentens fetter -  skall undvikas.
 
Här följer en sammanställning av olika exempel på förbättrad hälsa som sätts i samband med intag av mättade fetter. Det gäller:
 
- Förbättrar hjärthälsan
 
- Ger starkare benvävnad
 
- Förbättrar leverns funktion
 
- Förbättrar lungornas funktion
 
- Förbättrar hjärnans funktion
 
- Förbättrar nervsystemets funktion
 
- Förbättrar immunförsvarets funktion.Läs mer HÄR (på Engelska)

Av Tant Grön - 22 september 2009 20:55

Ja, eller hur? Dags för Livsmedelsverket att ändra sina kostråd!! Istället för att envist hålla fast vid nyckelhålsmärkt, kolhydratrik och annan ohälsosam mat är det verkligen dags att SLV tar ett rejält omtag om kostråden.


Maila till SLV och kräv att man ändrar dagens kostråd.

Av Tant Grön - 20 september 2009 11:22

Läser idag i DN om deras bidrag till förbättrad jämställdhet: fem punkter för jämnställdhet. Det handlar till största del om jämnställdheten för kvinnor, men även rent allmänt om hur man ser på flickor och pojkar, kvinnor och män. Det är fortfarande så att tjejer ska vara söta och snälla medan pojkar får skita ner sig och vara kaxiga, utan att nån bryr sig nämnvärt, för att hårddra det hela. I min enfald har jag väl nån gång trott att det är ett minne blott vid det här laget, men icke så: tjejer fortsätter att fixera sig vid utseendet och vikten, vid smink och snygga kläder, för att vara snygga i killars ögon. Killar är fortfarande macho och tuffa, gapiga och stökiga. Grovt sett alltså - det finns alltid undantag.


Men om man t ex kikar på en musikvideo med både killar och tjejer i: vad slås man av då? Personligen slås jag av att tjejerna nästan alltid är halvnakna medan killarna är mycket påklädda. Vilka signaler ger sånt? Upp till betraktaren naturligtvis, men ingen ska ju lura mig att tro att det inte finns ett budskap i det här. Tror faktiskt att folk skulle reagera mer på om det vore halvnakna killar och väl påkädda tjejer i ex musikvideos...


Nåja, jämställdhet var det... och det handlar ju om många olika saker, allt från rätten till jobb och rätt lön till icke diskriminerande behandling överlag. Men det gäller ALLA, inte enbart kvinnor. Även män behandlas illa i olika sammahang, just för att de är män. Därför kan jag tycka, att var sak ska tas för vad den är, oavsett vilket kön det handlar om.


När det gäller löner borde det vara självklart med lika löner för lika jobb, oavsett kön - men det verkar vara svårt att få till det och det är riktigt tragiskt. Medlingsinstitutet har presenterat lönestatistik som visar att kvinnor har 16% lägre lön än män - hänsyn har inte tagits till yrke, ålder, utbildning mm och om man tar hänsyn till dessa fakta är skillnaden 5-7%. Visst är det konstigt?? Det ska inte vara nån skillnad alls när det handlar om samma jobb och samma meriter. Man ska inte ha lägre lön för att man är kvinna, eller hur? Det har tyvärr inte hänt ett dugg på de senaste 17 åren.


En annan faktor är att inom vård och omsorg är det i huvudsak kvinnor som jobbar och där ligger ju lönenivåerna riktigt lågt, om man ser till vad  jobbet innebär många gånger. Yrkesval är ju också en faktor till jämnställdhetsproblemet, eftersom många fortfarande väljer yrke utifrån kön och inte utifrån intresse. Har själv ofta undrat vad det är som styr det här, men troligen är det nåt som sker redan från när man är barn, omedvetet eller inte. Det tar ju tid att vända en oljetanker!!


Det man kan hoppas på är väl kommande generationer, men när jag ser till hur tjejer och killar ofta beter sig fortfarande, känns det inte speciellt hoppfullt. Många gånger känns det som att könsrollerna är mer påtagliga än nånsin, åtminstone mer påtagliga än när jag själv var i den åldern att man skulle bilda familj.


Ser man till världen i stort finns det självklart enormt mycket att göra vad gäller jämställdhet och inte enbart bland kvinnor. Människor förtrycker varann i flera led, på olika vis. Vuxna förtrycker barn både till vardags och som t ex när det gäller barnporr. Vuxna förtrycker varann både privat och i yrkeslivet. Kvinnor förtrycker män, män förtrycker kvinnor. Överallt, hela tiden. Går det att få bukt på det här helt och hållet? Personligen tvivlar jag... Men vi kan alla göra vad vi kan i vår egen omgivning och det här med jobb och föräldraskap är ju två stora bitar som varje enskild individ kan påverka ganska mycket, om vi orkar och vill.


Men att läsa om Anna Anka överallt i media för tillfället, kan ju göra att man totalt tappar hoppet! En bimbo som anser att det är löjligt när män är hemma med sina egna barn och att om en kvinna föder barn är det hennes sak att ta hand om det!! Finns hon på riktigt denna människa?? Hon känns som en fossil, tycker jag...


Dock återstår frågan: vad är jämnställdhet?

Av Tant Grön - 17 september 2009 08:33

Ja, det är riktigt ruskigt att höra att varje dygn finns det 750 000 (sjuhundrafemtio TUSEN) personer som söker eller distrubierar barnporr på nätet! Antalet barnporrbilder ökar och barnen blir utsatt för allt grövre övergrepp plus att barnen blir allt yngre. Varje dag tillkommer 200 nya foton på barn som blir utsatta för övergrepp. Barnporr har blivit en jätteindustri som omsätter stora pengar.


Man kanske kan tycka att "titta på bilder" är väl inte så farligt, men den som tittar begår också övergrepp eftersom barnen på bilderna finns på riktigt och har blivit våldtagna PÅ RIKTIGT!


Dessutom läser man ju då och då om män som åker dit för att ha utnyttjat barn, ofta närstående och inte på andra sidan jordklotet heller utan HÄR och NU! Straffen är ofta några års fängelse och lite skadestånd - för att ha påverkat ett barns liv för alltid!


Jämföras kan med kvinnorna som blev straffade för att de hade byxor på sig, var det nu var (Iran?Irak?)! Eller straffen för ekonomiska brott... eller nåt annat som känns ganska "oskyldigt" jämfört med att våldta barn, dessutom yngre och yngre barn, medan man fotar/filmar, sen skickar runt bilderna/filmerna på nätet och dessutom gör pengar på det! Har såna människor nåt existensberättingande alls? Oavsett anledning till varför man "blir" pedofil finns det inga ursäkter, tycker jag - det finns säkert förklaringar, men inga ursäkter.


Nåt annat jag har funderat på när det gäller offren - får dom den hjälp dom behöver efter ett övergrepp? Det känns många gånger som att det är förövaren som får terapi för sitt beteende, men vad får offret? Får dom all den hjälp dom behöver?


Läste om kopplerihärvan i Sthlm där äldre män utnyttjat unga tjejer i delvis väldigt våldsamma gangbangs bl a och att dom här männen sökt hjälp för sitt sexmissbruk. Alltså, är det så dags? Hade dom inte bättre vett innan och insåg vad dom höll på med? Känns j-ligt intelligensbefriat. Inte känner dom nån ånger gentemot tjejerna heller, enbart mot sig själva för att dom åkt dit! Vuxna män som på allvar trodde att dessa unga tjejer verkligen ville bli våldtagna och misshandlade av flera män samtidigt - är det inte totalt sanslöst så säj? Ja, man kan ju tappa tron på mänskligheten för mindre... Inte var det män i dom lägre samhällskikten heller utan höga chefer, Scoutledare (!!!) osv. (Fällande dom blev det/090928)


Och det mest frustrerande av allt: vad kan man göra? Vad kan man göra för att förhindra att det händer, vad kan man göra för att hjälpa barn som blivit utsatta, vad kan man göra??? Internetleverantörer kan säkert göra en hel del, men det kräver ju att man verkligen lägger stor vikt vid såna här brott. Det måste ju för det första bli olagligt att TITTA på barnporrbilder, det är det inte idag. Tyvärr lär man inte få bukt med skiten, men för varje barn man kan rädda från att bli utsatt går man ju ändå åt rätt håll. Högre straff för barnporr, även för dom som enbart tittar på bilder, tycker jag borde vara en självklarhet! Krav på att offren ska få maximal hjälp - förövaren är väl utan återvändo för det mesta, tyvärr. Och att man som medmänniska vågar anmäla när man misstänker nåt eller vet att nåt pågår! Det grasserar ju en hel del på nätet som man säkert skulle kunna anmäla som privatperson... men ofta väljer man att låta bli.


Det är naturligtvis ett hemskt ämne som man värjer sig för - det är svårt att ens tänka tanken att barn blir utsatta för sexuella övergrepp! Men det händer, hela tiden och folk gör sig pengar på det! Eller gör det för egen egoistisk njutning utan hänsyn till hur barnet påverkas av det... Det är svårt att känna empati för förövarna, eller hur?


F ö leder Sverige när det gäller antalet våldtäker i Europa! Inget att vara speciellt stolt över, eller hur?


Av Tant Grön - 16 september 2009 17:00

Vi har väl alla nån gång diskuterat detta med kalorier? Att en kalori alltid är en kalori - kalorier in, kalorier ut... Att mindre kalorier in än kalorier ut gör så att vi går ner i vikt.. Und so weiter!!


Men så enkelt är det faktiskt inte! Det finns ju en viss Rössner som nån gång har påstått att man i princip kan äta hallonbåtar och ändå gå ner i vikt, så länge man äter färre kalorier än man förbrukar. Himla korkat sagt av en person som säjer sig vara nån viktexpert. Fast rent hypotetiskt stämmer det säkert. Dock funkar verkligheten på ett annat vis.


För att göra det enkelt: man går ner i vikt av fett - inte av hallonbåtar! Av hallonbåtar får man hål i tänderna och förmodligen näringsbrist ganska fort. Om man tar bort båtarna och äter hallonen är det okej, men då ska man äta grädde till bären - inget socker, ajaj!! Grädde blir man mätt av, av socker får man sug efter mer. Gör gärna en test: vispa grädde och dela upp i två skålar. Sockra grädden i den ena skålen, låt grädden i den andra vara osockrad. Testa sen och se hur mycket du orkar äta av varje... Kanske nån kompis som kan göra testet tillsammans med dig? Prova!


Nåja, jag har hittat lite intressanta uppgifter om det här med kalorihypotesen på nätet. En gammal undersökning, före Atkins-tiden, från 1971. Mer intressant än nånsin, skulle jag vilja säja när fettkriget pågår som värst! Läs själv!


Kolla HÄR

Translate

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön och Åskar - filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2019
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt! med Blogkeen
Följ Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se