Tant Grön filosoferar över ditt å datt!

Direktlänk till inlägg 1 april 2010

Sockerskatt - inget aprilskämt.

Av Tant Grön - 1 april 2010 10:52

Ja, man kan tro att det är ett aprilskämt vid första anblick, men det är det inte. Personligen tycker jag att det är ett bra förslag - det ska vara dyrt att äta godis och dricka läsk! Det finns ingen som helst näring i socker, däremot ställer det till en hel del elände som beroende, övervikt och dåliga tänder. Dessutom får vi i oss färgämnen och andra kemikalier vilket i sig definitivt inte är bra. Man har ju påvisat diverse effekter av det här bl a hyperaktivitet hos barn.


Så jag tycker att det är en väldigt bra idé med högre skatt på framför allt godis och läsk eftersom detta är koncentrerat socker med färgämnen och annat skit. Men även bakverk och annat som är fullproppat med socker ihop med härdat fett borde beskattas högre. Bättre då att baka sina egna bullar på smör och fullfet mjölk, om man  vill ha nåt till kaffet! Eller nåt annat hembakat - det finns mycket som går fort att göra, om man nu tycker att tiden inte räcker till och hellre köper nåt fikabröd på affärn av den anledningen. Alla vill ju inte helt sluta med sånt här och för hälsan är det bättre att baka egna bullar och annat fikabröd, så att man bl a kan använda smör istället för margarin.


Läs mer om förslaget på sockerskatten HÄR och HÄR

 
 
Ingen bild

Johan

2 april 2010 01:19

Varför bara skatt? För att komma till rätta med problemet är väl avlivning av de sockerberoende effektivare?

 
Tant Grön

Tant Grön

2 april 2010 08:40

Avlivning? Då skulle vi avliva alla alkohol- och drogberoende också då, menar du?

Det går ju faktiskt att äta sig bort från sockerberoende, så varför avliva nån? Jag tycker personligen att det är bra att det här med sockerberoende uppmärksammas, så att vi inser allvarlet i det hela. Först då kan man göra nåt åt det och det bästa av allt är att det faktiskt GÅR att göra nåt åt det och att det har stora hälsovinster. Jag vet själv att det funkar!

http://agronomefilosofa.bloggagratis.se

 
pinkozzy

pinkozzy

2 april 2010 10:50

Håller med. Det var faktiskt en bra idé. Socker skadar så många. Varför inte skatt på chips också. Det är ju bättre man beskattar socker, chip, bakelser mm i s f potatis och kött. Basvarorna borde inte beskattas så hårt.

http://www.pinkozzy/bloggagratis.se

 
elina

elina

5 april 2010 10:25

Tvivlar på snabb effekt. Risken finns att de som låter barnen äta obegränsat med godis och annat mindre bra köper det ändå och kanske ännu mindre nyttig mat. Vi röker och dricker trots hög skatt. Hur gick det i Danmark och Norge vore bra att kolla.

http://blogg.iniskogen.se

 
Flanören...

Flanören...

5 april 2010 15:28

Håller med dig.
Bra förslag och effekten lär inte utebli.
Men som du säger, allt socker skulle beskattas, var det än finns.
Dirigerar nog över en hel del till frukt och andra nyttigheter.

http://www.nabbsjuan.bloggplatsen.se

 
Gubbfan

Gubbfan

7 april 2010 10:44

Men som alltid finns det flera sidor av saken.

Socker omvandlas till glukos som är det enda hjärnan behöver. Hjärnan behöver alltså SNABBA kolhydrater. Med tanke på hur snabbt det funkar i allianshjärnorna så skulle vi behöva ännu snabbare kolhydrater där.

Med tanke på allt raffinerat socker jag köper hem till bakning, saft, sylt, marmelad, inläggningar osv fasar jag för extra sockerskatt.
Alla har ju inte råd med att använda honung som sötningsmedel vid bakning och liknande, de 30-40 kg svensk honung som vi använder om året är dyrt nog, jag lovar.
Smöret är mer än dubbelt så dyrt som margarinet, så även där blir det problem.
Frukt, som flanören skriver, är nog bra, men inte billigt och hur är det med besprutningen och varifrån hämtas den?

Hur man än vänder sig, har man ändan bak.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

 
Tant Grön

Tant Grön

7 april 2010 13:33

Ja Gubbfan, det är som du säjer, men samtidigt är det bra att man sätter fokus på hur onyttigt socker är.

Att man behöver socker för hjärnans funktion är en myt; den lilla mängd kolhydrater vi behöver kan kroppen producera själv. Jag tror att folk skulle bli smartare om man slopade sockret och lät kroppen gå på fettdrift istället. Men största problemet med överdrivet sockerintag är naturligtvis rent hälsomässigt och att se till att godis/läsk blir dyrt kan vara en god bit på väg mot bättre folkhälsa.

Fruktens nackdelar är som du säjer detta med bekämpningsrester - jag äter nästan aldrig själv frukt främst pga av den anledningen - och alla långa transporter, som inte är det minsta miljövänligt. Dessutom behöver vi inte frukt ur vitaminhänseende heller: det går lika bra med selleri!! Eller andra grönsaker.

Visst blir det dyrt med smör jämfört med margarin, men det är ju ändå frågan om vad man får för pengarna.

Ändan är alltid bad, ja... men nog tycker jag att det är viktigt att man uppmärksammar sockrets farlighet, när det nu är så att vi konsumerar så mycket godis och läsk i detta land. Totalt värdelösa kalorier är det, det är färgämnen och andra konstigheter som folk får i sig den här vägen. Nyttigheten med saft och sylt kan man ju också ifrågasätta: är det inte bättre att äta bären som dom är? Utan socker... med alla vitaminer bibehållna... Så tänker jag iaf.

http://agronomefilosofa.bloggagratis.se

 
gubbfan

gubbfan

8 april 2010 08:45

Jaha, där rök chansen att få ordning på politikernas tankeapparater om det inte hjälper med mer socker/glykos på dom. :-(
Varför man skulle stoppa i sig sk godis och läsk förstår jag inte. Det är varken gott eller törstsläckande, bara en ful vana.
Sedan det där med saft sylt och marmelad:
Socker är konserverande. Om det är tillräckligt mycket, så tar det död på diverse mögelsvampar och annat. (Fast man kan ju undra lite över om inte människan stryker med på en gång).
Nej min tanke är denna:
Visst kan vi äta socker, fett, proteiner, vitaminer och hela rasket, bara det blir med måtta. Det stora felet är att vi stoppar i oss för mycket i förhållande till hur mycket vi rör oss. Det måste finnas en balans i det hela.
Ett problem som jag ser är att människor hela tiden letar efter nya droger som ersätter de gamla. Får man inte använda en drog så tar man till en annan och det kan vara socker, alkohol, kaffe, religion, animaliskt fett, politiska sk sanningar, amfetamin, hasch, TV, gym, motion.. ......vår fantasi sätter inga gränser.

Det är nog måttlighet som borde gälla. Överdrifter i alla former är av ondo. Men vem bestämmer vad som är överdrift? Hamburgerkedjan, läsktillverkaren eller?

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - Fredag 9 feb 12:08

En intressant intervju för den som har tid och lust. Det kan vara vettigt att höra vad Putin har att säja och läs gärna även kommentarerna till videon. Får hoppas att den får ligga kvar annars finns den även på Rumble.   Tucker Carlson Interviews...

Av Tant Grön - Tisdag 6 feb 08:47

Vi har ju överlag blivit itutade att grönsaker, frukt och bär, rotsaker osv är bra för oss människor för att vi ska få i oss tillräckligt med näring, fibrer osv. Faktum är att väldigt många växter av allehanda slag är giftiga. Alla Solanumväxter är e...

Av Tant Grön - Tisdag 6 feb 06:11


Belgiens bönder trappar upp protesterna!      Dramatic Scenes At EU Parliament      ...

Av Tant Grön - Måndag 5 feb 20:04


Izabela om bondeprotesterna runt om i Europa (utom i Sverige!): No Farmers - No Food - No Future     Farmer's protest in Europe - CNN     ...

Av Tant Grön - Lördag 3 feb 05:50


I denna video pratar Izabela om krigen under jorden, i tunnlar som finns överallt på vår Jord och som många har pratat om under flera år nu. När det gäller tunnlar under haven som kanske känns helt omöjligt att tro på, får man tänka att för många tus...

Translate

Fråga mig

13 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards