Tant Grön och tibben Åskar - filosoferingar över ditt å datt!

Direktlänk till inlägg 14 maj 2021

Demonstrationen i Ådalen 1931 - för 90 år sen idag.

Av Tant Grön - Fredag 14 maj 12:14

Idag är det årsdagen för demonstrationen i Ådalen som tog fem människors liv. Vi vill inte uppleva detta igen, eller hur? Därför är det rätt så otäckt hur demonstrationerna som genomförts under senare tid för frihet och sanning i några olika städer, senast i Stockholm på 1:a maj, bemöts av stora polismassor med hästar och bilar och kravallutrustning. Än så länge ingen militär, men det är tillräckligt otäckt som det är. De som demonstrerar är en salig blandning av unga och gamla, barnfamiljer och pensionärer och det är helt fredliga demonstrationer. Varför man demonstrerar är för att man ser tecken på ökad kontroll i samhället, cencur och annat som hotar vår frihet totalt, något som blivit värre och värre på senare år även här i Sverige.


Må historien inte upprepa sig. 1931 demonstrerade man för bättre arbetsvillkor vilket är något vi idag kan vara väldigt tacksamma över. Vilka tror ni kommer att vara tacksamma i framtiden för dagens kamp om frihet och sanning? För att förstå framtiden måste man ha kunskap om dåtiden. Inget kan tas för givet, vi måste kämpa för våra rättigheter hela tiden. 


Från Riksarkivet:


"Vid Marmaverken i Hälsingland hade arbetarna strejkat sedan sommaren 1930 på grund av att arbetsgivaren ville sänka lönerna. I maj 1931 gick arbetarna på Graningeverkens fabriker i Utansjö och Sandviken i Ångermanland ut i solidaritetsstrejk. Både vid Marmaverken och i Ådalen tog arbetsgivaren in strejkbrytare för att utföra arbetet istället för de strejkande arbetarna.

 

"Strejkbrytarna kom till Lunde den 13 maj 1931. Samma dag anordnade arbetarna ett protestmöte i Kramfors och efter mötet gick de till Sandviken där strejkbrytarna höll på att lasta ett fartyg, ångaren Milos, vid massafabriken. De tågade med banderollen ”För Marma-arbetarnas seger”. Arbetarna tog sig in på fabriksområdet och polis på plats kunde inte skydda strejkbrytarna.

Då den lokala polisen inte kunde kontrollera situationen själva hade militära styrkor beordrats dit av länsstyrelsen. Det rörde sig om cirka 60 man under kapten Nils Mestertons befäl. Militären anlände på kvällen den 13 maj och möttes av starka protester. Militären lastade ur material i Sprängsviken och stationerades därefter i Lunde för att skydda strejkbrytarna. Den protesterande folkmassan kastade sten och militären avlossade lösa skott och rökhandgranater vid sammandrabbningen.

Dagen efter, den 14 maj, samlades upprörda arbetare vid Folkets Park i Frånö och därifrån gick man sedan i ett demonstrationståg mot strejkbrytarnas förläggningsplats i Lunde.


Då demonstrationståget nått fabriksområdet blev de stoppade av en mindre ryttarpatrull som fått order om att hejda tåget. Skottlossning följde och det resulterade i att fyra demonstranter och en åskådare avled. Vittnesmålen är många om vad som egentligen hände. Att fem personer miste livet då de sköts ihjäl av militära styrkor torsdagen den 14 maj 1931 är dock ett faktum."  

 

  Läs mer

 

   

 
 
Göran

Göran

Fredag 14 maj 12:41

Min farfar gick i främsta ledet. Men eftersom han fått sin första dotter natten emot 14/5 steg han ur tåget vid sjukstugan i Frånö där farmor låg för att hälsa på dem. På en lånad cykel skulle han sen ta sig ner till Lunde och ansluta till demonstrationen. Men innan han nådde dit mötte han panikslagna springande människor som skrek: "De skjuter, de skjuter!".
Efteråt visade det sig att de som gått på var sida om honom båda blev dödade av militärens kulor. Farfar sa ofta att Barbro (min faster som var nyfödd) räddade hans liv den gången. Farfar blev 81 och min faster dog förra sommaren 89 år gammal.

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

Tant Grön

Fredag 14 maj 13:09

Vilken fantastisk händelse - tack för att du berättar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - Fredag 18 juni 09:49


Läste om att Coca-Cola förlorat flera miljoner efter att Cristiano Rinaldo föst undan Coca-Colaflaskor vid en presskonferens och istället ställt fram en vattenflaska. Jag har aldrig varit nån fan av den läsken, av flera olika anledningar: jag dricker...

Av Tant Grön - Torsdag 17 juni 10:36


En väldigt intressant samtal mellan Michelle Fielding och Nic Veniamin Se  och lyssna via länken nedan         ARE THE WHITE HATS IN CONTROL?      ...

Av Tant Grön - Onsdag 16 juni 08:20


Wayne Dyer var (och är fortfarande) en stor inspirationskälla för mig. I slutet av 80-talet läste jag hans bok 'Älska dig själv' och det blev en mental omvälvning för mig - eller snarare fick jag bekräftelse på sånt jag redan visste innerst inne.  ...

Av Tant Grön - Tisdag 15 juni 09:20


Ny säsong av Mammas Nya Kille!       Mammas Nya Kille     ...

Av Tant Grön - Söndag 13 juni 15:15


Äntligen börjar det komma fram information som under lång tid, med alla medel, undanhållits människor.  Mer info via länken nedan         The United States Senate today announced: 'C is a lie'!     ...

Translate

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön och Åskar - filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14 15 16
17
18 19 20
21
22
23
24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2021 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se