Tant Grön filosoferar över ditt å datt!

Direktlänk till inlägg 14 maj 2021

Demonstrationen i Ådalen 1931 - för 90 år sen idag.

Av Tant Grön - 14 maj 2021 12:14

Idag är det årsdagen för demonstrationen i Ådalen som tog fem människors liv. Vi vill inte uppleva detta igen, eller hur? Därför är det rätt så otäckt hur demonstrationerna som genomförts under senare tid för frihet och sanning i några olika städer, senast i Stockholm på 1:a maj, bemöts av stora polismassor med hästar och bilar och kravallutrustning. Än så länge ingen militär, men det är tillräckligt otäckt som det är. De som demonstrerar är en salig blandning av unga och gamla, barnfamiljer och pensionärer och det är helt fredliga demonstrationer. Varför man demonstrerar är för att man ser tecken på ökad kontroll i samhället, cencur och annat som hotar vår frihet totalt, något som blivit värre och värre på senare år även här i Sverige.


Må historien inte upprepa sig. 1931 demonstrerade man för bättre arbetsvillkor vilket är något vi idag kan vara väldigt tacksamma över. Vilka tror ni kommer att vara tacksamma i framtiden för dagens kamp om frihet och sanning? För att förstå framtiden måste man ha kunskap om dåtiden. Inget kan tas för givet, vi måste kämpa för våra rättigheter hela tiden. 


Från Riksarkivet:


"Vid Marmaverken i Hälsingland hade arbetarna strejkat sedan sommaren 1930 på grund av att arbetsgivaren ville sänka lönerna. I maj 1931 gick arbetarna på Graningeverkens fabriker i Utansjö och Sandviken i Ångermanland ut i solidaritetsstrejk. Både vid Marmaverken och i Ådalen tog arbetsgivaren in strejkbrytare för att utföra arbetet istället för de strejkande arbetarna.

 

"Strejkbrytarna kom till Lunde den 13 maj 1931. Samma dag anordnade arbetarna ett protestmöte i Kramfors och efter mötet gick de till Sandviken där strejkbrytarna höll på att lasta ett fartyg, ångaren Milos, vid massafabriken. De tågade med banderollen ”För Marma-arbetarnas seger”. Arbetarna tog sig in på fabriksområdet och polis på plats kunde inte skydda strejkbrytarna.

Då den lokala polisen inte kunde kontrollera situationen själva hade militära styrkor beordrats dit av länsstyrelsen. Det rörde sig om cirka 60 man under kapten Nils Mestertons befäl. Militären anlände på kvällen den 13 maj och möttes av starka protester. Militären lastade ur material i Sprängsviken och stationerades därefter i Lunde för att skydda strejkbrytarna. Den protesterande folkmassan kastade sten och militären avlossade lösa skott och rökhandgranater vid sammandrabbningen.

Dagen efter, den 14 maj, samlades upprörda arbetare vid Folkets Park i Frånö och därifrån gick man sedan i ett demonstrationståg mot strejkbrytarnas förläggningsplats i Lunde.


Då demonstrationståget nått fabriksområdet blev de stoppade av en mindre ryttarpatrull som fått order om att hejda tåget. Skottlossning följde och det resulterade i att fyra demonstranter och en åskådare avled. Vittnesmålen är många om vad som egentligen hände. Att fem personer miste livet då de sköts ihjäl av militära styrkor torsdagen den 14 maj 1931 är dock ett faktum."  

 

  Läs mer

 

   

 
 
Göran

Göran

14 maj 2021 12:41

Min farfar gick i främsta ledet. Men eftersom han fått sin första dotter natten emot 14/5 steg han ur tåget vid sjukstugan i Frånö där farmor låg för att hälsa på dem. På en lånad cykel skulle han sen ta sig ner till Lunde och ansluta till demonstrationen. Men innan han nådde dit mötte han panikslagna springande människor som skrek: "De skjuter, de skjuter!".
Efteråt visade det sig att de som gått på var sida om honom båda blev dödade av militärens kulor. Farfar sa ofta att Barbro (min faster som var nyfödd) räddade hans liv den gången. Farfar blev 81 och min faster dog förra sommaren 89 år gammal.

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

Tant Grön

14 maj 2021 13:09

Vilken fantastisk händelse - tack för att du berättar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - Torsdag 2 juni 10:43


"NATO-beslutet är ett typiskt exempel på ett ”Pratico inerte” när en grupp skräckslagna individer, av rädsla för en otydlig fara, hastar fram ett gemensamt beslut."   Läs mer via länken nedan        ...kan upplösa tystnadskulturen...

Av Tant Grön - Fredag 27 maj 10:48


"En före detta NATO-general Fabio Mini anser att NATO bör upplösas eftersom militärorganisationen blivit ett säkerhetshot i Europa. Den italienska generalen anser att NATO hotar världsfreden och ser USA som det främsta hindret för att få till ett avt...

Av Tant Grön - Tisdag 24 maj 08:17


"Ett gemensamt videouttalande (11 maj) som representerar 17 000 läkare och medicinska forskare slår fast att nödläget i USA måste avslutas, att vetenskaplig integritet måste återställas och att brott mot mänskligheten gällande massvaccinationerna mot...

Av Tant Grön - Fredag 20 maj 13:03


Vet du att: "Om det skulle bli ett krigshot mot Sverige har alla mellan 16 och 70 år en plikt. För den som inte blir krigsplacerad är det Arbetsförmedlingen som ska matcha dig mot lämpliga uppgifter."   Läs mer via länken nedan         Vet du...

Translate

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14 15 16
17
18 19 20
21
22
23
24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se