Tant Grön filosoferar över ditt å datt!

Alla inlägg den 18 maj 2015

Av Tant Grön - 18 maj 2015 16:20

Eftersom det förekommer ganska många auktioner av rosfrön på Tradera (även på andra ställen) tänkte jag att jag skulle klargöra några fakta.


I annonserna är det specifika sorter som auktionerna gäller dvs röda rosor, gula, vita osv osv... och man får alltså uppfattningen att man får den ros som annonsen visar. Saken är den att om man sätter frön från rosor  kan man få precis vad som helst i rosväg! Att så rosfrön är en relativt enkelt metod, men den kommer sällan ge det resultat man tänkt sig, endast rena arter, ej förädlade, kommer att likna moderplantan - annars är det vegetativ förökning som gäller: sticklingar, occulering, rotdelning... Om du sätter ett frö från en Ingrid Bergman så kommer du inte att få en Ingrid Bergman-planta, men du kanske får en fin ros ändå! Det är som med äpplen: man kan få ätbara äpplen från en fröförökad planta, men oftast är dom inte ätbara - förr i tiden kallades såna äpplen för grisäpplen, det var alltså grismat. För att få exakt den sort man vill ha måste man föröka vegetativt dvs ympa en gren från trädet på en grundstam eller möjligen rota sticklingen och få ett rotäkta äppleträd.


Men jag antar att det är samma med rosor som med äpplen när man vill ha fram en NY sort: man sätter massor av frön/kärnor och om man har tur blir nån eller några plantor användbara. Sånt tar fler år, så tyck inte att dessa växter är dyra när du ska köpa dom i en plantskola! Om man lyckas få en användbar planta, en egen liten ros- eller äpplesort, kan man ge den ett alldeles eget namn, så det är inte alls fel att sätta frön eller kärnor, men det man ska veta är att i vissa fall - som med rosor och äpplen - får man inte den sort man tar frö från (om det inte alltså är en icke förädlad ros).


Det finns även annonser på jordgubbar i olika färger, jättebär av olika slag, ovanliga färger på pioner osv osv osv - allt är bluff och photshoppade bilder! Dom flesta av dessa frön är från Asien och det är bara bluff å båg alltihop. Om man vill vara säker på att få det man köper ska man handla från auktoriserade frö/trädgårdsföretag eller om man vill handla frön på t ex Tradera så ska säljaren kunna bevisa att man får det man köper. Och som med rosor och äpplen så måste man ha vegetativt förökade plantor i många fall, för att få exakt rätt sort!

Därför tyckder åtminstone jag att dessa auktioner är falsk marknadsföring!   

Translate

Fråga mig

13 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards