Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt!

Direktlänk till inlägg 13 juni 2010

Alnö kyrkogård

Av Tant Grön - 13 juni 2010 08:45

Ja, nu har jag jobbat i 1½ månad på Alnö kyrkogård och jag må säja att allt funkar verkligen bra. Jag trivs, vi är ett bra arbetslag, har en bra chef och arbetsplatsen är bra på alla vis. Det kan skilja en hel del mellan olika kyrkogårdsförvaltningar när det gäller hur mycket man lägger på arbetsredskap, hur noggranna man är när det gäller själva skötseln av kyrkogården, vilken policy man har gentemot oss som jobbar osv. Jag har tidigare erfarenhet från tre olika kyrkogårdar och det är rätt stor skillnad mellan dessa, numera, fyra ställen.


Förutom själva kyrkogårdsjobbet har jag även haft inre tjänst på två av dom tidigare arbetsplatserna och så även här på Alnö - förutom kyrkogårdsjobbet då dvs allt utom grävning. Inre tjänst innebär att man jobbar som vaktmästare vid gudstjänster, dop, vigslar, begravningar och andra aktiviteter i kyrka/kapell. Mesta jobbet är före och efter varje förrättning: man ställer iordning, ser till att det är städat, att det finns ljus och blommor, att belysningen är okej, att ljudanläggningen funkar och att det finns mikrofoner till solister/körer när det behövs osv osv. Det kan vara tusen saker att tänka på och det är olika från gång till gång: ibland är det rutinsaker, ibland ska det vara nåt extra såsom solister, körer, nån som läser nåt osv osv. Dessutom har varje enskild präst sitt eget sätt att utföra en förrättning på, nåt som man också måste hålla koll på (fast det lär man sig ganska fort). Som vaktmästare måste man vara väldigt flexibel, kan jag säja!


Till en begravning ställer man därutöver iordning kistan så att den är på plats för blomsterleverantörerna och begravningsbyrån och efter begravningen tar man undan allt, ställer ut blommorna utanför kapellet, ser till att kistan endera körs ner i bårhuset igen eller att begravningsbyrån får den med sig för kremation. Under själva förättningarna är det mest att hålla koll på ljudet och lite allmänt sådär se att inget händer, samt ringa i klockorna vid rätt tidpunkt - inte så fysiskt krävande med andra ord, men man må vara lite skärpt. Vid begravningar är det ju ofta mycket ljus tända och man måste hålla lite koll på att inte gästerna kommer för nära t ex. Så det är lite smått å gott att hålla reda på...


Om det är jordbegravning är vi flera inblandade: den som gräver plus nån till som ställer iordning själva graven så, att det är säkert att stå runt den när man sänker ner kistan (ibland är det rasrisk, speciellt i sandjord eller om jorden är väldigt vattenmättad) och man måste vara minst fyra pers för att göra det. Det kan bli att man får gå direkt från begravningen till att vara med på kistnedsänkningen. Sen är det ett par man som fyller igen graven, ställer ut blommorna som följer med kistan och ser till att det är snyggt och prydligt när allt är klart.


Just här på ön är det enbart vid begravningar som jag går in och jobbar, men har tidigare jobbat med hela biten i några år totalt. I Kramfors var det även krematorietjänst som ingick i jobbet och där jobbade jag i sju år totalt och tre år som vaktmästare på heltid. Vi var två vaktmästare som jobbade heltid och det innebar att vi jobbade var annan helg, året runt, med gudstjänster, dop och vigslar och ibland andra evenemang. Det var många begravningar i Gudmundrå: vi kunde ha upp till sex begravningar i veckan. Kremationer var det också många: upptagningsområdet är hela Ångermanland och det var upp till sju kremationer per dag, när jag jobbade där. Utöver innejobbet var det också kyrkogårdsjobbet som ingick förstås... Ganska blandade arbetsuppgifter, men det var grabbarna som klippte gräs och vi tjejer skötte gravvården och blommorna. Själv gjorde jag även lite annat eftersom jag kan köra traktor bl a. Det var en bra arbetsplats och jag hade nog jobbat där än om jag inte hade bytt jobb för ca åtta år sen, men det kan vi ta i ett annat inlägg!


I Offerdal var det full inre tjänst under en säsong och där är det tre olika kyrkor i samfälligheten som man åker runt till - oftast var det förrättningar i två kyrkor samma dag (fast olika tider då alltså). På helger var det gudstjänster, dop och vigslar och ibland nåt annat, under veckorna var det begravningar och ev andra aktiviteter (ofta musikevenemang). Och naturligtvis kyrkogårdsjobb i vanlig ordning... Mycket blandade arbetsuppgifter: det enda jag inte gjorde var att gräva. En jättebra arbetsplats med bra jobbarkompisar och bra arbetsledning, jag trivdes mycket bra i Offerdal!


Jag har även varit i Härnösand en säsong, men där var det rent kyrkogårdsjobb och inget annat. Mycket traditionellt indelat jobb: vi tjejer gick på gravvården och skötte blommor - grabbarna körde maskiner! :o) En tungjobbad arbetsplats, både fysiskt och mentalt. Det är nog den sämsta arbetsplats jag varit på, nånsin.


När det gäller övrigt trädgårdsjobb har jag varit på handelsträdgård - min grund är en företagsutbildning på Nyland/Kramfors handelsträdgård medan Bosse Höglund (RIP) ägde den. Jag var där i drygt ett halvår, sen blev det Naturbruksgymnasiet i Nordvik i två terminer (grundutbildning trädgård). Efter det blev det Gudmundrå tills jag bestämde mig för att byta jobb, det var jobb vid ett Gardencenter, och gick på världens mina: ett tillvidarejobb förvandlades till ett halvårsjobb!


Sen har det varit ett ständigt jobbsökande och praktiserande och det har inte varit så negativt egentligen. Jag har under åren jobbat på Naturbruksgymnasiet under en säsong - det var ett väldigt bra jobb! Det var väldigt omväxlande: gurkodling, tomatodling, växthusodling av sommarplant, utejobb, frilandsodling, arbetsledning och handledning av elever...


Jag har praktiserat på handelsträdgård - också bra, men tyvärr blev jag lurad på jobb där och hade hunnit tacka nej till två jobberbjudanden, så det var lite väl surt. Arbgetsgivaren, Nordingrå handelsträdgård, fick gratis arbetskraft i sex månader för att hon lovat mig jobb där under sommaren, men ångrade sig när min praktik närmade sig sitt slut (tror att hennes dotter skulle jobba där istället). Tyvärr kunde hon göra ett ägarbyte av handelsträdgården, annars hade hon åkt på skadestånd. Så det var lagom muntert, kan jag säja! Då hade jag tackat nej till erbjudande om jobb på Naturbruksgymnasiet igen och på kyrkogården i Nordingrå. Hejåhå!


Jag har också gjort en kort praktik på en annan handelsträdgård med tanke att ev ta över den, men den planen höll inte. Det var dock en jättebra månad hos ett mycket trevligt företag: Veda handelsträdgård!


MEN, idag kan jag säja att jag är väldigt nöjd! Alnö är ett underbart ställe att bo på, jag har fått ett kanonbra jobb och jag håller naturligtvis tummarna för att få komma tillbaka fler säsonger. Min dotter och jag kan umgås som folk eftersom vi bor så nära varann nu och det är verkligen roligt. Jag har ju ingen trädgård själv, men som tur är behöver hon och hennes sambo hjälp i deras trädgård, så där får jag grassera som jag vill (nästan). Vi har bl a gjort iordning några pallkragar där vi sått en del frön och planterat jordgubbar, plus att det ska ner några squashplantor, några bondbönor och lite annat smått å gott. Sallad, morötter, blommor... Ska fota sen!


Så... efter regn kommer sol! Yes box!


 
ANNONS
 
Flanören...

Flanören...

13 juni 2010 11:52

Intressant berättelse.
Det blir en hel del när du lägger ihop det.
Gott att läsa att du trivs och har nån stans att göra av de gröna fingrarna.
Sådde f.ö förgrodda Bondbönor idag på förmiddagen.
Ska precis ut och göra i ordning för sprit-och sockerärtor. De ligger med groddar mellan fuktiga papper.
Ha det bra.

http://www.nabbsjuan.bloggplatsen.se

 
Tant Grön

Tant Grön

13 juni 2010 12:08

Tack Flanören! Ja, det blir en hel del när man lägger ihop det. Ändå är det endast dom senaste knappa 20 åren som är sammanfattade här! :o) Endast en del av mitt yrkesverksamma liv... min tidigare del finns inom frisöryrket och det handlar om ungefär lika lång tid!

Ja, det är skoj med trädgårdsjobb, jag älskar verkligen det. Det var därför jag hade funderingar på att ta över handelsträdgården jag nämnde, men det är mycket som ska funka för att göra en sån sak och alla bitar ramlade inte på plats för min del. Men det var en bra erfarenhet ändå.

Sockerärtor har vi också satt men jag satt dom direkt i pallkragen: planteringsjord i botten, sen kogödsel (Änglamarks) och så en rad med såjord där jag satt ärtorna. Dom har kommit upp nån dm nu. Jag ska göra likadant med bondbönorna. Purjo har jag försått, det är jättebra. Smultron står i växthuset nu och härdas lite innan utplanteringen. Luktärtor står också i växthuset (det är ett litet portabelt växthus som dottern har på altanen, perfekt för att härda små plantor). Även några Squashplantor finns på avhärdning. Funderar på att sätta dom i komposten...

Det vi har direktsått är: några olika blomsorter, rädisor (tre olika sorter inköpa från Impecta), morötter, sallad - vanlig huvudsallat och Ruoccola (som har kommit upp), röd mangold. Persilja har jag sått i en egen lådda som står i växthuset, bara för att persilja brukar ha svårt för att gro. Har även sått nåt som heter Djungelgurka och som står i växthuset på avhärdning (försått alltså). Är väldigt nyfiken på vad det är!

Alla frön är inköpta från Impecta utom Squash, som jag köpte för två år sen i nån butik i Jämtland. Har även frön av några andra Squash-sorter men vet inte om vi ska sätta dom eller inte - isåfall blir det direkt i jord, annars får dom vara i frysen till nästa säsong.

Bondbönor har jag varit nyfiken på länge, men har inte haft tillfälle att prova. En klasskompis från trädgårdsutbildningen pratade alltid om sina bondbönor som hon satt i potatislandet! Jag tyckte att det lät så gott med bondbönor... :o) Nu äntligen kan jag testa!

Vi får hoppas på en bra odlingssommar!!

http://agronomefilosofa.bloggagratis.se

 
Tant Grön

Tant Grön

13 juni 2010 12:31

Skrev fel när det gäller jorden i pallkragarna: det är först ett lager med sandblandad jord i botten, sen kogödsel och SEN planteringsjord, ett lager. Där jag har direktsått har jag lagt i såjord i raderna, för att inte riskera ta kål på fröna (ledningstalet i jorden är för högt i gödslad jord och kan "bränna" sönder fröna, som man brukar säja).

http://agronomefilosofa.bloggagratis.se

 
Jerker Nilsson

Jerker Nilsson

13 juni 2010 15:55

Kul att läsa om någon annan kyrkvaktmästares liv :)

Jag har jobbat i sammanlagt 8 pastorat och haft minst en arbetsdag på sammanlagt 21 kyrkogårdar de senaste 24 åren och känner oerhört väl igen mig på hur mycket det kan skilja mellan tänket överhuvudtaget kring arbete och redskap.

Det som har slagit mig mest är hur oerhört omedvetna många av de som jobbar på kyrkogårdar är om att det kan skilja sig en del mellan olika arbetsplatser, trots att det är samma jobb.

http://alltidrottalltidratt.blogspot.com

 
Tant Grön

Tant Grön

13 juni 2010 17:09

Håller med helt och hållet, Jerker! Bara den allmänna inställningen hos förvaltningarna kan skilja otroligt mycket samt på hur man prioriterar vart pengarna ska läggas. Alnö är en generös arbetsgivare och det är viktigt att jobbet bli noggrant utfört, nåt som passar mig utmärkt! Det är en av anledningarna till varför jag trivs så bra.

Nåt som har slagit mig när det gäller dom som är nya som kyrkogårdsarbetare är, att många verkar tro att det är så lättsamt! :o) Vi är flera nya den här säsongen, här på ön och det är endast jag som jobbat i nån större utsträckning tidigare, med kyrkogårdsjobb alltså. Övriga har nog blivit lite överraskade över hur pass jobbigt det kan vara och hur mycket jobb som bara går runt runt, så att säja. Och hur viktigt det är att göra ett noggrant jobb - annars straffar det sig senare!

Själv trivs jag väldigt bra med det här jobbet, särskilt när jag även får jobba med lite inre tjänst. Jag trivs med att jobba på begravningar - det kanske låter konstigt, men det är nåt speciellt med det jobbet. Det känns som en viktig del för alla anhöriga... så jag är väldigt nöjd med att det ingår i jobbet på Alnö kyrkogård!

http://agronomefilosofa.bloggagratis.se

 
Jerker Nilsson

Jerker Nilsson

13 juni 2010 19:19

Ja verkligen och jag får säga med facit i hand att det är lättare att få vad redskap osv man behöver i ett stort pastorat men det är sällan man får någon inre tjänst i kombination. Jag är som du, jag tycker om den inre tjänsten.

Även det med hur noga man ska vara i förhållande till hastigheten skiljer sig rejält. Jag är hellre väldigt noga än snabb kan jag ju säga...

http://alltidrottalltidratt.blogspot.com

 
Tant Grön

Tant Grön

14 juni 2010 16:33

Jamen visst Jerker, det är absolut bättre att göra saker och ting noggrant än att hafsa igenom jobben, oavsett vad det är. Som tur är har vi en mycket noggrann chef här på Alnö! :o) Idag har vi börjat plantera på gravarna och även om det är rätt slitigt så är det roligt att få göra fint, speciellt när man samtidigt får vara noggrann. Alnö kyrkogård har rykte om sig att vara väldigt välskött och det måste vi som jobbar leva upp till... och självklart är det väldigt positivt att få beröm för det jobb man utför. Jag har jobbat som frissa i många år tidigare och är van vid det här att utföra ett bra jobb för att göra folk nöjda, det sitter i ryggmärgen på mig och är lika viktigt oavsett vad jag jobbar med. Många kanske inte tänker på kyrkogårdsjobb som ett servicejobb, men det är det... likaså vaktmästarjobbet.

http://agronomefilosofa.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - 30 juni 2019 10:32

Vi bor rätt nära havet dvs Hanöbukten och åker dit ut lite då och då under säsongen när hundar får vistas på stranden. Under tiden 15 maj till 15 september är det inte tillåtet att vistas med hund därute, så då får vi hitta på annat att roa oss med.....

Av Tant Grön - 17 juni 2019 08:29

Tiden går fort när man har roligt, brukar man ju säja och tiden sen jag hämtade Åskar har verkligen gått fort. Nu är han 17 månader och vi har roligt varje dag. Från början sov han ju mycket, som valpar brukar göra och det är väldigt lugnande att se ...

Av Tant Grön - 8 juni 2019 12:18

Under senare år har jag skaffat mig ganska många sorters pelargoner och har även blivit intresserad av att ta frön av dem, både spontanpollinerade och egenhändigt pollinerade. På så vis har jag dragit upp några egna plantor som jag tycker är värda at...

Av Tant Grön - 8 juni 2019 08:22

Jag bor nära tre av mina barnbarn och ett av dem, Molly, är särskilt förtjust i Åskar och det är dessutom ömsesidigt. När hon är hos mig och vi ska ut med Åskar, så vill hon alltid gå med honom - eller rättare sagt springa med honom och då blir han s...

Av Tant Grön - 7 juni 2019 09:14

Jag tänkter inte enbart berätta om min Tibbe Åskar, utan även om en resa som jag började för drygt ett halvår sen. 2008 gick jag över till att äta enligt LCHF och har hållit mig till det sen dess. Periodvis har jag varit väldigt strikt med kolhydrate...

Translate

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön och Åskar - filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt! med Blogkeen
Följ Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se