Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt!

Direktlänk till inlägg 12 juni 2010

Att följa "normen"

Av Tant Grön - 12 juni 2010 14:15

Vi hade en rätt livlig diskussion på jobbet härom dan, om just det här att följa normen eller inte. Hur viktigt är det? Hur påverkade är vi? Vad kan man göra för att INTE följa normen? Och vad är egentligen normen?


En jobbarkompis menade att det är svårt, näst intill omöjligt, att inte följa normen och att det börjar redan när vi är små. Barn som inte "hänger med" får inga kompisar... man blir utfryst om man är annorlunda. Annorlunda jämfört med vad?


Personligen anser jag att det är upp till en själv att bry sig eller inte, både när det gäller en själv och ens eventuella barn. Den som inte låter sig mobbas har också svårt för att bli mobbad, kan man enkelt uttrycka det. Ett offer som inte reagerar på mobbningen är heller inte intressant att fortsätta mobba, reta, eller vad man vill kalla det.


Självklart är det inte alltid så lätt, men det går. Min jobbarkompis drog också upp det här med att vara homosexuell och allt vad såna personer kan utsättas för, men jag tror att det är samma regel där. Alla homosexuella blir faktiskt inte trakasserade! Man kan ju även vara "annorlunda" på andra sätt, det finns många varianter på det. Men som sagt: annorlunda jämfört med vad?


Jag tror att det mesta hänger på om man bryr sig eller inte! Kan berätta om min yngste son... när han gick i lågstadiet. Då var han mest tillsammans med tjejer på rasterna eftersom han inte gillade att spela fotboll och hockey som dom flesta andra grabbar. F ö hade han killkompisar som han var tillsammans med annars, men hans fröken var lite orolig över att han skulle bli retad för att han var med tjejer på rastena. Hur tänker man då? Han blev aldrig retad för det eftersom det inte gick att reta honom - tror inte ens att det var nån som försökte. Jag blev själv mest paff över hans frökens reaktion! Ingen av mina barn har blivit styrda när det gäller vilka kompisar dom velat vara tillsammans med, om det inte varit helt uppåt väggarna galet. Båda grabbarna har haft många tjejkompisar och dottern hade killkompisar när hon växte upp. Det är så det ska vara, tycker jag. Man ska inte in och peta för mycket, dom ska få lära sig att ha ett eget omdöme så länge det inte skenar iväg i brottslighet och annat elände.


Sen kan man ju även krasst konstatera att hela livet är fyllt av tillfällen när man känner sig kränkt, felbehandlad osv osv men vem bestämmer hur jag ska vara? Det måste jag faktiskt få göra själv! Sen är det upp till mig att bry mig eller inte när/om jag får kritik eller nån uttrycker nån åsikt om mig på ett eller annat vis. Om jag bryr mig så sitter "problemet" hos mig, inte hos den som uttryckte sin åsikt. Alla har rätt till åsikter...men man väljer själv hur man ska tackla andras åsikter. Många anser att det inte är möjligt, att vi helt styrs av hur andra beter sig emot oss och att vi inte kan påverka hur vi reagerar. Klart att det går!


Samma gäller påverkan av mode t ex. Ingen kan säja att man MÅSTE följa modet, eller hur? Ingen kan heller säja att barn och ungdomar inte får kompisar om dom inte följer modet. Det är isåfall en åsikt som man har... eller man kanske vill att ens barn ska umgås med bara vissa andra barn och då "måste" dom hänga med, så att säja. Men det är helt upp till en själv om det är ett måste eller inte, helt upp till en själv. Vare sig man vill inse det eller inte...


Det kan ju kännas jobbigt att börja tänka att allt hänger på en själv, istället för att få skylla på andra... eller hur? Nu menar inte jag att man inte ska reagera på saker och ting, men man väljer själv hur man ska hantera reaktionerna. Vissa saker är svårare än andra att hantera, men i slutänden väljer man själv, medvetet eller omedvetet, vad man gör av det. Personligen tyckte jag att det var en riktig aha-upplevelse när jag för många år sen insåg att jag aktivt kunde styra det här. Det kändes som att YES! jag kan bestämma själv hur jag ska tackla saker och ting. Jag ÄR INTE ett offer för andras åsikter, för händelser, för allt som sker runt omkring mig... jag kan AKTIVT välja hur jag gör med mina reaktioner. Jag är ingen modeslav eftersom jag anser att mitt värde inte hänger på kläderna. Jag är ingen slav under prylsamhället eftersom mitt värde inte sitter i vilka grejer jag har. Mitt värde sitter i mig själv, i mig som person och jag väljer och bestämmer själv hur jag vill ha det, hur jag vill vara och hur mycket jag vill bry mig om vad andra tycker om mig.


Är inte det frihet, så säj! Det finns ingen norm, om man inte vill det själv.


 
ANNONS
 
pinkozzy

pinkozzy

18 juni 2010 10:33

Ja vad är norm och vad är normalt? En norm kan ju vara mycket. Det kan vara något som har bestämts på högre ort, men det kan ju också vara vissa regler, skrivna eller oskrivna.
Vad är då normalt? Jag har läst en gång att om två tredjedelar tycker eller gör på ett visst sätt så är det normalt. Så om en viss släkt i Sverige, inflyttat från något annat land röstar att det ska förekomma tvångsgifte så är det ju normalt. Men fråga vi alla i Sverige om tvångsgifte det onormalt med tvångsgifte. Men om man t ex skulle lägga till en del länder där sådant är vanligt så skulle utfallet bli ett helt annat och det hela skulle plötsligt bli normalt igen. Så vad som är norm eller normalt beror på vem man frågar och när man frågar.

http://www.pinkozzy/bloggagratis.se

 
Tant Grön

Tant Grön

18 juni 2010 18:59

Nämen precis Ozzy! Vad är normalt? Fast jag tänkte främst på den norm som vi utsätts för via reklam och annat: normen för kläder och utseende och annat... sånt som alla människor överallt utsätts för, antagligen.

http://agronomefilosofa.bloggagratis.se

 
Xecute

Xecute

19 juni 2010 22:30

Amen! Det här är ett ämne som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Bra skrivet!

http://xecute.bloggplatsen.se

 
Tant Grön

Tant Grön

20 juni 2010 20:26

Tackar så mycket, Xecute!! :o)

http://agronomefilosofa.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - 30 juni 2019 10:32

Vi bor rätt nära havet dvs Hanöbukten och åker dit ut lite då och då under säsongen när hundar får vistas på stranden. Under tiden 15 maj till 15 september är det inte tillåtet att vistas med hund därute, så då får vi hitta på annat att roa oss med.....

Av Tant Grön - 17 juni 2019 08:29

Tiden går fort när man har roligt, brukar man ju säja och tiden sen jag hämtade Åskar har verkligen gått fort. Nu är han 17 månader och vi har roligt varje dag. Från början sov han ju mycket, som valpar brukar göra och det är väldigt lugnande att se ...

Av Tant Grön - 8 juni 2019 12:18

Under senare år har jag skaffat mig ganska många sorters pelargoner och har även blivit intresserad av att ta frön av dem, både spontanpollinerade och egenhändigt pollinerade. På så vis har jag dragit upp några egna plantor som jag tycker är värda at...

Av Tant Grön - 8 juni 2019 08:22

Jag bor nära tre av mina barnbarn och ett av dem, Molly, är särskilt förtjust i Åskar och det är dessutom ömsesidigt. När hon är hos mig och vi ska ut med Åskar, så vill hon alltid gå med honom - eller rättare sagt springa med honom och då blir han s...

Av Tant Grön - 7 juni 2019 09:14

Jag tänkter inte enbart berätta om min Tibbe Åskar, utan även om en resa som jag började för drygt ett halvår sen. 2008 gick jag över till att äta enligt LCHF och har hållit mig till det sen dess. Periodvis har jag varit väldigt strikt med kolhydrate...

Translate

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön och Åskar - filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt! med Blogkeen
Följ Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se