Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt!

Alla inlägg under april 2009

Av Tant Grön - 9 april 2009 11:20

Eller ja, EN ny blogglänk. Härligt med folk som tänker till och reflekterar!


ANNONS
Av Tant Grön - 9 april 2009 09:19

Fick en förfrågan om vilka blommor som passar för fönster och balkong i söderläge, så jag skriver ett inlägg om det då!


Det finns ganska många blommor som trivs i söderläge på sommaren, för att börja med balkongen.


Pelargoner är perfekt val - tål hur mycket sol som helst nästan, så länge man ser till att vattna och gödsla efter behov. Det finns många vackra pelargonia, av alla de slag och storlek. Finast blir dom om man ser till att gödsla regelbundet eller stoppar ner gödningspinnar alt annan långtidsgödsling för blommande växter i jorden några gånger under säsongen.


Plantera i BRA jord, köp den helst hos en trädgårdshandlare och betala gärna några kronor extra jämfört med att handla jord på ICA eller annan matvaruaffär. Dom kräver också ganska rejäla kärl att växa i för att bli fina. För att få riktigt bra blomning ska man även vara noga med att plocka bort utblommade klasar och då tar man bort HELA stängeln vid stammen, alltså inte enbart blomklasen. Pelargoner är lätta att övervintra, men för den som inte vill göra det kan med gott samvete köpa nya varje år - dom är billiga och finns i mängder.


Andra blommor som trivs i sol är Petunia, Verbena, Tagetes som finns i olika storlekar och varianter. Petunia kan kräva mycket putsning för att bli fin men det finns nya varianter som inte är så putskrävande. Men överlag kan man säja när det gäller sommarblommor utomhus betyder putsning alltid bättre blomning! Pelargoner är nog en av dom lättsammaste blommorna när det gäller den delen.  F ö finns det egentligen många fina blommor som trivs på balkongen under sommaren, men man ska ju naturligtvis fundera på hur mycket jobb man är beredd att lägga ner på sina blommor och handla därefter. Det kanske är bättre att ha EN stor kruka med nåt lättskött som man kommer ihåg att vattna, än att ha lådor som torkar snabbt runt hela balkongen. Vattning och gödning är jätteviktigt! Utan det klarar sig inga blommor alls...


När det gäller fönsterbrädan i soligt läge blir utbudet lite annorlunda, men det finns ett och annat som man kan ställa i sitt varma söderfönster.


Alla typer av succulenter brukar funka bra i solfönster: Crassula, Aloë, Agave t ex och en del succulenter kan blir ganska stora om man vill ha växter som fyller upp lite. Vissa passar bäst utomhus, men sånt får man fråga om hos blomsterhandlaren. Jag brukar själv göra samplanteringar av succulenter för att det inte ska se så tråkigt ut med krukor på rad. Fördelen med succulenter är att dom klarar sig även om man glömmer att vattna samt att dom inte kräver så mycket näring. Om man vill ha nåt riktigt lättskött så finns ju Svärmors tunga (Sansevieria)! Numera kan man hitta den i flera olika varianter och en del är riktigt fina. Det finns t ex en variant med runda blad (S. cylindrica), som spjut som sticker upp ur jorden!


Kaktusar trivs ju också i solläge och det finns mängder av alla möjliga typer av dom. Det är också nåt som lämpar sig för samplanteringar... 


Men om man vill ha "vanliga" krukväxter i sitt soliga söderfönster där det blir både soligt och hett, då tycker jag att långtidsvattnande krukor är ett bra alternativ.  Själv har jag inga såna växter i mina solfönster, däremot en bit in i rummet och det är en fördel med soligt fönsterläge: man kan ha krukväxter inne i rummet utan att det blir för mörkt för dom. Mina krukväxter en bit in i rummet är Ficus benjamina och Ali samt en Philodendron och en liten "Sprätt iväg" (Euphorbia lophogona) som också trivs i sol, dock inte direkt i brännande solgass bakom en fönsterruta. I fönstret har jag en Sansevieria och en Elefanttunga eller Målarborste som den också kallas (Haemanthus albifloss), samt några olika succulenter. Bild längst ner. Min "Hjärtanpåtråd" står i sovrumsfönstret, samma läge som rumsfönstret.


Hoyor är i och för sig ett alternativ för soliga fönster, men vissa Hoyor vill ha väster/österläge, därför må man kolla upp det där. I mitt ena solfönster (sydvästläge) hänger en Hoya incurvula och den trivs jättebra. Jag har den i en ampel.  Hoyor behöver inte långtidsvattnande krukor, dom vill gärna torka upp mellan varven och man ska absolut inte vattna för ofta. Om man vill få en Hoya att blomma då ska det vara återhållsamt både med vatten och näring! Trixit det här med vatten och näring, eller hur? Men det finns mycket att läsa om Hoyor och kunskap är viktigt om man vill ha fina krukväxter!


Andra krukväxter som trivs i sol är Hjärtan på tråd (Ceropegia), även det en succulent  och som kan bli jättefin. Inte heller så vattenkrävande, snarare tvärtom men under växtsäsongen blir den finare om den får vatten och näring i lagom mängd.  Om man vill ha blommande krukväxter i sitt söderfönster kan Nerium  liksom Hibiscus funka. Hibiscus finns i flera olika färger och kan bli riktigt vackra! Dessa kräver dock regelbunden vattning och gödning och långtidsvattnande krukor är en bra idé. 


Bilder: 

ANNONS
Av Tant Grön - 8 april 2009 09:30

Ja, jag har kollat runt lite för att försöka komma underfund om vilken Hoya det är som jag har...Tänkte avlägga en liten rapport för den som är nyfiken!


Förmodligen är det en H. purpureo-fusca ändå, fast blommorna är lite bleka på min, vilket kanske kan bero på att den står i ett nordvästfönster. Annars stämmer bladen och växtsättet, men blomningen är för kort samt att blommorna ska dofta lite - det gör inte blommorna på min Hoya. Ett annat alternativ som jag funderat på är H.vitellina men då stämmer inte bladen alls. Däremot stämmer blomningens längd dsv två dygn ungefär (enl uppgift max tre dagar) samt att det är lite skum doft på blommorna.


Ja, lite dektektivarbete är det här! Jag lär återkomma eftersom jag fortfarande inte kan säkert säja vilken Hoya det handlar om.

Av Tant Grön - 7 april 2009 10:49

Mycket klokt är sagt och skrivet - här kommer lite mer:


Den som vill försöka bli lycklig ska inte lägga an på att öka sina tillgångar utan på att begränsa sina krav!!

Av Tant Grön - 6 april 2009 18:11

Ja, så har då äntligen min storbladiga Hoya slagit ut sin blomklase. Jag säjer bara WOW!!! Men jag är fortfarande osäker på vilken Hoya det är... Blommorna ser varken ut som H. glabra eller purpureofusca.


Den som kan lösa min gåta är hjärtligt välkommen! Av Tant Grön - 6 april 2009 14:32

Nu har Leeroy varit ute på vift för första gången sen han flyttade in hos mig! Ja, alltså... han har inte varit UTE på vift, helt för sig själv - vi har båda varit på en liten tur i helgen och hälsat på en av mina bekanta! Det var självklart lite spännande att se hur han reagerade på ett nytt ställe, men det gick otroligt bra. Han gjorde sig hemma direkt och trivdes utmärkt! Det verkade som att han tyckte det var spännande att utforska ett nytt ställe och han var precis överall!! Skönt i alla fall att veta att det funkar att åka bort... 


Nästa resa blir förmodligen till Umeå och då ska han även träffa Melissa, som han faktiskt haft lite "kuttrasju" med - det blir väldigt spännande!! Alltså... Leeroy och Melissa har ungar ihop... och det blir intressant att se hur dom kommer överens, OM dom kommer överens vill säja. 


En bild idag: härom dan när jag skulle lösa korsord ville the man självklart vara med!! 

Av Tant Grön - 3 april 2009 11:50

Har hittat en hel del intressanta artiklar och bloggar som tar upp frågan kring IPRED-lagen - alltså inte om frågan kring fildelning!! Det är helt skilda ting!


Här är några länkar:


  • Värre än häxprocesser Länk
  • IPRED stavas tydligen d-a-t-a-i-n-t-r-å-n-g Länk
  • IPRED-lagen skulle inte gälla bakåt i tiden Länk
  • Stort intresse för anonym surfning Länk


Det finns mer att läsa på Knuff

Av Tant Grön - 3 april 2009 09:00

Lilla kattsambon är en rolig prick!! Härom dan upptäckte han att det var hundar på TV och har sen dess blivit mer och mer intresserad av att se på TV över huvud taget. Fast det är inte alla program som intresserar - helst ska det vara djur med: han ser direkt när det är en hund och/eller katt med t ex!


Igår kikade han på ett program på tvåan om småskaliga jordbruk och odlingar! Det var intressant tyckte både han och jag... Fast han blev lite fundersam när han inte kunde komma åt fåren och hundarna genom att försöka ta sig in i TV'n från baksidan. Efter en stund förstod han tydligen att det inte var möjligt och satt sig lugnt på golvet framför TV och kikade vidare med stort intresse.


Som sagt: en kul kille!!

Translate

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön och Åskar - filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20
21 22 23
24
25 26
27 28
29
30
<<< April 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt! med Blogkeen
Följ Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se