Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt!

Alla inlägg under april 2008

Av Tant Grön - 6 april 2008 11:14

Så är det då ännu en söndag… vilodag! Helgar du vilodagen månntro? Inte? Varför då? Du har en massa som måste göras idag…. Jaja, men varför då? Därför att det inte hinns med under veckan! Ah, på så vis… men varför då? Därför att… Men varför då? Varför då?


Dagens ämne: varför då?


Konstigt ämne kanske… Kjell Enhager – någon som känner till honom? Han är, citat: ”…coach till idrottsmän, militären, näringsliv och kultursektorn och är en av Sveriges mest anlitade föreläsare inom motivation och ledarskap. Han har bland annat arbetat med det framgångsrika svenska damlandslaget i golf, liksom med världsnamn inom tennis, ridsport, skidor och äventyr. Inom näringslivet har han arbetat med ledningsgrupper och medarbetare på ett hundratal företag, och med kulturella organisationer såsom Göteborgsoperan.”


Jag har sett videos med Kjell Enhager och han är ju otroligt medryckande… men det som fastnat mest hos mig är hans ständiga frågande: varför då?


Att ständigt fråga sig varför då, kan självklart verka rätt vrickat, men man kan göra det ibland för att få sig några tankevurpor. Det skalar av det mesta. Prova nån gång!


Ta denna söndag t ex…

- Ska du vila och ta det lugnt?

- Nä, jag har så himla mycket att göra…

- Varför då?

- Ptja, jag hinner inte med allt under veckorna?

- Varför då?

- Jomen, jag jobbar ju…

- Varför då?

- Herregud, jag måste ju ha pengar så att jag kan leva!

- Varför då?

- Men snälla! Man kan väl inte leva utan pengar?

- Varför då?

- Jomen, allt kostar ju… Jag ska ju bo och äta och har råd med lite nöjen och grejer..

- Varför då?

- Men… man måste ju bo nånstans och äta måste man..

- Varför då?

- Eh… Äter man inte svälter man ihjäl och har man ingenstans att bo blir det kallt och blött.

- Varför då?

- Därför att om man inte har tak över huvet så blir det så och kroppen behöver mat!

- Varför då?

- Öhhhhh!! Ja, varför då? För att man vill leva såklart!

- Varför då?

- Åhhhhh! Man vill väl inte dö heller!!

- Varför då?

- …..


Så kan man hålla på i all oändlighet! Prova nån gång… kan vara rätt kul! Och tankeväckande.

ANNONS
Av Tant Grön - 5 april 2008 13:34

Så är det då helg igen… tänker på det där med spärkar’n… Tiden ilar! Läste idag i ett lite äldre nummer av Illustrerad Vetenskap om att kosmisk strålning kyler ner jorden och att detta bär en stor del av ansvaret för den globala uppvärmningen. Kan det vara så?


Dagens ämne: kosmisk strålning kontra global uppvärmning


Ja… vad ska man tro? Enligt artikeln är det en ansedd forskare vid Danmarks Rymdcenter, Henrik Svensmark, som i åratal påstått, att variationerna i den kosmiska strålningen bär stort ansvar för nåt som länge har ansetts vara förorsakat av vår ohämmade förbrukning av kol och olja. En teori som självklart mött stort motstånd från klimatforskare. Henrik Svensmark påstår dock att helt naturliga variationer i solens magnetfält kombinerat med kosmisk strålning, är en av huvudorsakerna till den globala uppvärmningen. Ett av hans argument är, att det finns en påfallande överensstämmelse mellan variationer i solens magnetfält och temperatursvängningarna på jorden. Dock dikterar inte solens magnetfält direkt hur varmt det blir på jorden: påverkan sker på omvägar.


Att solens magnetfält bestämmer hur mycket kosmisk strålning som träffar jorden, har varit känt sen länge. Det som är överraskande nyheter i Svensmarks teori är, att den kosmiska strålningen har stort inflytande på hur många moln som bildas i atmosfären, samt att då molnen reflekterar en del av solens strålar tillbaka till rymden, avgör mängden moln hur varmt det blir på jorden. Mätningar har visat att förändringarna i molntäcket över jorden nära följer variationerna i den kosmiska strålningen, vilket stöder Svensmarks teori. Han har även genom ett experiment kallat SKY funnit den här mekanismen. Kritiker har dock inte låtit sig övertygas av detta experiment, men å andra sidan är artikeln ett år gammal – jag vet inte vad som hänt sen dess.


Intressant blir ju ändå: spelar det nån roll vad vi människor gör? Jag tänker på allt detta jagande för att få ner koldioxidproduktionen på jorden… Vi kanske jobbar förgäves? Det kanske vore bättre att satsa tid och energi på annat… t ex krig och svält, dåliga arbetsförhållanden, övergivna barn... Bara en tanke. Jordens klimat har ju förändrats genom alla tider, så det vi ser är kanske en fullt naturlig förändring.


Kanske är det så, att bilindustrin sett ett sätt att kunna producera och sälja nya bilar på det här viset – genom att skrämma oss människor med koldioxidutsläppen. Korna får inte prutta heller eftersom dom släpper ifrån sig enorma mängder metangas! Kanske skulle vi låta bli att hugga ner regnskogarna istället och låta kossorna fjärta hur mycket som helst… Ja jo, jag vet att jag går till ytterligheter, men kanske nån får sig en tankevurpa i och med det. Och TÄNK om det förhåller sig på dette vis! Vi flyttar då fokus från viktiga essentiella frågor som vi KAN påverka, till en global fråga som vi egentligen inte kan påverka alls, eftersom angreppet kommer från rymden…


Tål att tänkas på kanske?
ANNONS
Av Tant Grön - 3 april 2008 15:58

Så är då snart även denna vecka slut… Idag när jag gick hem från stan, såg jag gräsänderna i ån för första gången i år. Det såg så härligt ut där dom låg mellan isflaken… Ett vårtecken i allra högsta grad!


Inget filosoferande idag… endast en bild av vackra, vissna tulpaner (samma tulpaner som på presentationsbilden, efter snart en vecka i vas).

Av Tant Grön - 2 april 2008 14:22

Så tuffar då dagarna på i maklig takt… Tittade just på Ellen på Kanal 5 – hon hade Wayne W Dyer som gäst och jag påminde mig själv om när jag läste hans bok ”Älska dig själv” med underrubrik: ”man är inte sämre än man gör sig”. Det är många år sen jag läste den, men den boken blev som en bibel för mig och jag har försökt leva efter dess budskap sen dess.

Dagens ämne: att inte vara sämre än man gör sig!


Ja… vad är då det? I Sverige är det ju lite ”fult” att tycka att man är BRA: man kan ju verka stöddig! Jantelagen styr! Som tur är skiter jag i jantelagen, tur för mig alltså… Men hur många klarar av att göra det? Skita i jantelagen alltså… Tycker nog att jag ständigt stöter på människor som inte tycker om sig själva tillräckligt mycket - även personer som man minst anar har ofta dålig självkänsla. Personer som aldrig tycker att dom duger som dom är, att det dom gör är tillräckligt bra etc etc.


Hos en del personer blir det här nästan ett vridet beteende: man tar aldrig ansvar för vad man säjer och gör t ex utan lägger alltid skulden på andra. Det är alltid nån annans fel allting… Nån annan rår för att man blir lessen och sårad, att man inte får den uppmärksamhet som man vill ha, att chefen är taskig fast man kanske har gjort rätt för det osv osv…


Men för att återgå till boken… Andemeningen i boken är att man ska inse, att man själv påverkar hur man ska reagera över saker som händer en och hur man mår. Man kan inte alltid påverka det som händer, men väl hur man tacklar det. Det är en förmåga alla har vare sig man inser det eller inte, vi väljer hela tiden egentligen. Och likaväl som man kan välja att må dåligt, kan man välja att må bra i detta enda liv vi har. Klart att det är förenklat: så himla lätt är det ju inte. Men som författaren sa idag hos Ellen: om man hela tiden har ambitionen att må bra kommer man långt. Då strävar man hela tiden efter det och tar sig lättare upp ur svackor, som man råkar ut för av olika anledningar. Jag tycker själv att det funkar…


Meningen är ju inte att vi aldrig ska falla, däremot att lära oss hur man tar sig upp så fort och helskinnade som möjligt. Om man har den här ambitionen och lyckas för det mesta, blir man aldrig nån martyr. Visst… alla tycker nog synd om sig själva ibland – det viktiga är att man inte fastnar i det. Att tycka synd om sig själv är rätt förgörande… Eller att hela tiden tycka att allt är nån annans fel…


Man blir alltså inte sämre eller bättre än man gör sig!


Och du… sträva efter att må bra! Alltid… även när du mår dåligt.

Av Tant Grön - 1 april 2008 09:57

Så är det då april! Hejhå! Idag får man passa sig så att man inte blir lurad… bäst att hålla sig inne! Kommer ihåg en gång i skolan när vi i klassen fick in en riktig femetta: vi lurade fröken att springa ut i korridoren genom att säja att nån hade kraschat ett fönster! Det var i lågstadiet och vi tyckte att det var jättekul. Men vi fick igen… kommer dock inte ihåg vad hon hittade på.

Dagens ämne (på tal om skolan): sexualkunskap.


Häromdan lyssnade jag på nåt program på radio där man diskuterade könssjukdomar och skydd mao kondomer. Jag var då på besök hos min ena son, så vi började diskutera det här. Mina funderingar rör sig kring vilken okunskap det verkar finnas bland ungdomar idag. Själv är jag uppvuxen på 70-talet med Flower-Power och fri sex och har ibland trott att dagens ungdomar har fått lära sig väldigt mycket om sex. Men icke icke… Porr kanske, men inte sex.


Min son menade att allt handlar om porr bland ungdomar idag och det borde ju han veta, som är ungdom själv. Man ska ha så mycket sex som möjligt, allt mäts i hur mycket sex man har, hur snygg man är osv osv. Och pratar man om det, så är det porr man pratar om – inte sex. Även när det gäller mode och kändisar är allt väldigt sexfixerat. Se bara på Melodifestivalen… folk är halvnakna. Musikkvalitén är underordnad. Sånt ger signaler vare sig vi vill inse det eller inte. Vi som är vuxna kan nog vara selektiva, men för yngre människor blir det väldigt enkelriktat budskap. Många barn får inte heller lära sig att tänka selektivt, att använda sitt eget omdöme och själv kunna avgöra vad som är vettigt eller inte. Barn föses in i grupper redan från tidig ålder: på dagis och fritids, dom lär sig att rätta sig efter gruppen och efter vad personalen säjer att dom ska göra och inte göra. På fritiden är det aktiviteter som även där kräver att dom rättar in sig i nån grupp.


Det konstiga är, tycker jag, att ungdomar inte är mer medvetna om att skydda sig mot könssjukdomar. Enl programmet så har t ex Clamydia ökat med (tror jag det var) 47% eller om det var 37%... mycket är det oavsett. Idag finns det alla möjligheter att ta reda på såna här saker, hur det funkar, vad man ska göra för att skydda sig… ändå ökar könssjukdomarna.


Men som sonen sa: sexualkunskapen dom fick i skolan t ex var ju inte mycket att hurra för. Även där har inget förändrats, verkar det som. På min tid var ju sexualkunskapen inte mycket att hurra för heller. Kanske vore det idé att plocka in det här i andra ämnen och istället för att läraren ska stå och predika att man har diskussioner på en mer avslappnad nivå. Tyvärr verkar många ha svårt att prata om sex på ett normalt sätt, precis som man pratar om alla andra livsnödvändiga behov som vi människor har. Sex kanske inte är livsnödvändigt: man dör ju inte om man inte har sex, men det är då åtminstone väldigt livgivande! Dessutom är det ett grundläggande behov hos alla människor, vi är gjorda för att ha sex. Men prata om det är det inte många som kan utan att det blir porrprat!


Kan DU prata om sex på ett naturligt sätt?

Translate

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön och Åskar - filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
29
30
<<< April 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt! med Blogkeen
Följ Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se